Prípravy na voľby sú plynulé. Budú na ne dohliadať aj ľudia z OBSE

    0
    Volebná miestnosť. (Autor: SITA)

    Prípravy na marcové parlamentné voľby sú plynulé, bez problémov. Ako povedala zapisovateľka Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán a riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán sekcie verejnej správy Ministerstva vnútra (MV) SR Eva Chmelová, dokončujú distribúciu všetkých volebných dokumentov, ako sú najmä hlasovacie lístky či oznámenia o čase a mieste konanie volieb určené pre voličov. Spomínané oznámenia aj zoznamy kandidátov musia následne obce a mestá doručiť do každej domácnosti do 9. februára. Najneskôr v pondelok 25. januára sa musia po prvý raz na svojom zasadnutí zísť okresné a okrskové volebné komisie.

    Tak ako v minulosti, aj počas nadchádzajúcich volieb do NR SR môžu ich priebeh sledovať pozorovatelia. Ministerstvo vnútra zatiaľ nemá informácie o príchode misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) na marcové voľby. Nie sú zatiaľ nahlásení žiadni iní pozorovatelia. Ak by niekto podľa Evy Chmelovej chcel byť pozorovateľom, musí sa v prípade domácich pozorovateľov obrátiť na konkrétnu okrskovú komisiu, v ktorej chce 5. marca sledovať hlasovanie. Pozorovateľom priebehu volieb a sčítania hlasov vo volebných miestnostiach sa môže stať každý, kto prejaví záujem. Musí však na to mať súhlas predsedu okrskovej volebnej komisie a riadiť sa jeho pokynmi. Komisia môže pozorovateľa odmietnuť, ak by rušil hlasovanie alebo ak by preňho nebolo vo volebnej miestnosti miesto. V takom prípade musí počkať, kým sa volebná miestnosť uvoľní. Volební pozorovatelia zo zahraničia sa musia nahlásiť na slovenské ministerstvo zahraničných vecí.

    Slovenskej republike z členstva v OBSE vyplýva povinnosť pozývať pozorovateľov organizácie na každé voľby. Počas posledných riadnych parlamentných volieb v júni 2010 sledovala ich prípravy a priebeh 11-členná hodnotiaca misia OBSE. Následné, predčasné parlamentné voľby, ktoré sa konali 10. marca 2012, nesledovala žiadna zahraničná pozorovateľská misia. Potreba vyslania volebnej pozorovateľskej misie na parlamentné voľby bola témou série stretnutí predstaviteľov Úradu OBSE pre demokratické inštitúcie a ľudské práva (ODIHR) na Slovensku s členmi Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán, predstaviteľmi ministerstiev vnútra, financií a zahraničných vecí, Ústavného súdu SR a Najvyššieho súdu SR, Štatistického úradu SR, Rady pre vysielanie a retransmisiu, RTVS, ako aj so zástupcami politických strán a mimovládnych organizácií. Stretnutia sa konali druhý januárový týždeň a ich cieľom bolo overiť, ako sa plnia odporúčania Skupiny štátov bojujúcich proti korupcii (GRECO) pri Rade Európy. Ako informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, člen predbežnej hodnotiacej misie ODIHR Alexander Šlyk 11. januára na stretnutí so štátnym tajomníkom rezortu diplomacie Igorom Slobodníkom vyzdvihol vysoký štandard parlamentných volieb v roku 2012 a vyslovil presvedčenie, že Slovensko po marcových voľbách využije inštitút predloženia dobrovoľnej správy o ich priebehu, “čím naplní najvyššie štandardy členskej krajiny OBSE v agende slobodných a spravodlivých volieb”. Na stretnutí sa za ODHIR zúčastnili Alexander Šlyk a Oleksij Lyčkovach.

    Nateraz posledná misia OBSE v roku 2010 dala SR odborné odporúčania, ktoré sa zhodovali s odporúčaniami na úpravy volebnej legislatívy od Skupiny štátov bojujúcich proti korupcii pri Rade Európy. Odporúčania GRECO Slovenská republika zohľadnila pri tvorbe novej volebnej legislatívy, ktorá platí od 1. júla 2015. Nové zákony zjednotili základné pravidlá pre všetky druhy volieb vrátane vedenia volebnej kampane a po prvý raz sa v praxi uplatnia práve počas nadchádzajúcich parlamentných volieb. Konkrétne ide o dva nové zákony – o podmienkach výkonu volebného práva a o volebnej kampani a o súvisiacu novelu zákona o politických stranách a politických hnutiach. Zákony predložené MV SR schválil parlament v máji 2014 po niekoľkomesačnej diskusii s opozíciou a tretím sektorom. Ich prijatie ocenila i GRECO.

    - Reklama -