Prípravy na slovenské predsedníctvo Rady Európy sú vo finále

    0
    Budova Ministerstva zahraničných vecí Slovenskej republiky (Autor: SITA)

    „Pre nás je veľmi dôležité pravidelne sa stretávať so zástupcami politických strán, keďže chceme, aby slovenské predsedníctvo v Rade EÚ bolo naozaj nadstraníckym a celospoločenským vlastníctvom. Takéto konzultácie sú príležitosťou poskytnúť politickým stranám aktuálny prehľad o všetkom, čo ministerstvo ako koordinátor príprav podniká,“ podčiarkol Lajčák. Na dnešnom stretnutí sa podrobnejšie diskutovalo o finalizovaní spoločného programu predsedníckeho tria, ktoré tvorí Holandsko, Slovensko a Malta. Minister informoval aj o procese a časovom rámci schvaľovania národných priorít SR.

    Ďalšou témou bola kultúrno-spoločenská prezentácia a aktuálny stav logisticko-technického zabezpečenia predsedníctva. Išlo v poradí o štvrtú podobnú schôdzku. Na ne sú pozývaní zástupcovia parlamentných strán, ale aj tých, ktoré majú na základe dlhodobých preferencií šancu pôsobiť počas predsedníctva v Národnej rade SR. Na doterajších stretnutiach bola aj Sieť a dnes sa jej prvýkrát zúčastnila SNS. „Boli sme príjemne prekvapení pozvaním ministra zahraničných vecí. Vyjadrili sme spokojnosť s prácou, ktorú rezort doteraz odviedol,“ priblížil predseda národniarov Andrej Danko s tým, že strana podporuje, aby bez ohľadu na politickú príslušnosť a bez „žabomyších“ politických vojen sa v plnej miere využila príležitosť na prezentáciu Slovenska a jeho občanov v rámci EÚ.

    Predstavitelia Smeru-SD, KDH, SDKÚ-DS, Mosta-Híd, OĽaNO a SaS v máji 2013 podpísali na pôde rezortu diplomacie deklaráciu k príprave a výkonu predsedníctva SR v EÚ. V nej sa zhodli na tom, že príprava nebude zneužívaná vo vnútropolitickom boji.
    Slovensko bude stáť v čele EÚ v druhej polovici roku 2016.

    - Reklama -