Prípadný ďalší odklad brexitu by britskej ekonomike spôsobil väčšie škody

    0
    Vlajka Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a vlajka Európskej únie - ilustračná snímka. (Autor: TASR)

    Broadbent pre tlačovú agentúru Press Association skonštatoval, že v prípade investícií jasne cítiť dôsledky neistoty spojenej s brexitom, a najmä hrozbu odchodu Spojeného kráľovstva z bloku bez dohody.

    Dodal, že firmy neustále čakajú na nové správy, čo môže mať dosť depresívny vplyv na investície. Naproti tomu, dohoda o brexite by viedla k „pomerne silnému návratu investícií“.

    Broadbent zopakoval usmernenie BoE, že budúce zvyšovanie úrokových sadzieb bude limitované a postupné. Zdôraznil slová „postupný a obmedzený rast“. Povedal tiež, že aktuálne sa nedá predpovedať, či britská centrálna banka bude musieť zvýšiť sadzby, alebo ich znížiť v prípade, že ekonomika bude mať šok z brexitu. “Neviem. Skutočne nie, pretože neviem, ako sa bude pohybovať kurz (libry),“ dodal.

    Niekoľko iných vysokých predstaviteľov BoE, vrátane guvernéra Marka Carneyho, naznačilo, že v prípade brexitu bez dohody bude pravdepodobne potrebné, aby banka znížila úrokové sadzby a pomohla tak ekonomike prekonať šok z neriadeného vystúpenia z EÚ.

    Na otázku, či sa bude uchádzať o post guvernéra po odchode Carneyho, Broadbent povedal, že si musí veľa vecí premyslieť, kým sa rozhodne.

     

    - Reklama -