Prípad smrti utečencov v dodávke opäť na stole. Maďarská polícia prezentovala výsledky vyšetrovania

    0
    Nákladné auto, v ktorom rakúska polícia našla mŕtvych utečencov (Autor: ReproFoto: youtube)

    Po troch vodičoch, ktorí sú občanmi Bulharska, ešte policajti pátrajú, povedal podľa agentúry MTI Boross, podľa ktorého páchatelia už pri prekročení maďarsko-rakúskych hraníc vedeli, že ľudia prepravovaní v chladiarenskom vozidle už nežijú. Zločineckú skupinu, ktorá spáchala tento trestný čin, podľa polície viedol občan Afganistanu, ktorý žil v Maďarsku v azyle. Afganca neskôr tejto ochrany zbavili.

    Medzi ôsmimi podozrivými, ktorí sú vo vyšetrovacej väzbe, je aj muž s bulharsko-libanonským občianstvom, ktorého úlohou bolo zohnať vozidlo na prepravu migrantov. Ostatní sú Bulhari, ktorí spolupracovali ako vodiči. Jeden z nich, 25-ročný muž, šoféroval chladiarenské auto, v ktorom našli mŕtvych cudzincov, informoval Boross.

    Vyšetrovanie kauzy prevzala maďarská polícia od rakúskych orgánov 4. novembra 2015. Spisy prevzaté z Rakúska podľa maďarskej polície obsahovali takmer 6000 strán. Odovzdanie vyšetrovania kauzy maďarským orgánom na doriešenie oficiálne avizovalo rakúske ministerstvo spravodlivosti ešte vlani 22. októbra. Maďarská generálna prokuratúra ponuku prijala a nariadila hlavnej prokuratúre Báčsko-malokumánskej župy, aby už prebiehajúce vyšetrovanie rozšírila o skutočnosti, ktoré odhalili rakúske orgány.

    Mŕtvych utečencov našli 27. augusta 2015 v chladiarenskom aute odstavenom na diaľnici A4, ktorá vedie od rakúsko-maďarskej štátnej hranice do Viedne. Predpokladá sa, že po uzamknutí prevádzačmi v nákladnom priestore sa ešte na maďarskom území zadusili. Nápisy na skrini vozidla propagovali slovenský potravinársky podnik.

    - Reklama -