Prinesiete do zberne železo? Zaplatia vám prevodom na účet. Čítajte, čo zaviedol nový zákon

    0
    Peter Žiga, minister hospodárstva (Autor: SITA)

    “Po 15 rokoch sme úplne inak nastavili podmienky fungovania odpadov v krajine,” hovorí minister životného prostredia Peter Žiga, ktorého rezort novú legislatívu presadil. Zákon o odpadoch považuje Žiga za najväčší úspech Ministerstva životného prostredia (MŽP) v roku 2015. “Je to moderná európska legislatíva, za ktorú udelila Európska komisia Slovensku pochvalu,” povedal.

    Zákon zavádza rozšírenú zodpovednosť výrobcov a dovozcov za výrobok od jeho výroby až po jeho spracovanie ako odpadu. Znamená to, že výrobcovia budú zodpovedať za recykláciu a spracovanie vlastných výrobkov. “Ten, kto uvádza výrobok na trh, sa musí postarať o tento produkt aj po jeho životnom cykle na vlastné náklady, čo je hlavná filozofia nového zákona,” uviedol Žiga. Kompetencie obcí pri separácii odpadu budú podľa ministra nižšie a znížia sa im tak aj náklady v súvislosti so separáciou odpadov. MŽP odhaduje, že celkovo pôjde asi o 30 miliónov eur ročne. “O to menej budú musieť obce, a teda aj občania vynakladať za odpad,” zdôraznil Žiga. Minister vysvetlil, že jeden občan vyprodukuje ročne v priemere 330 kg odpadu, pričom doteraz musel platiť za celý tento objem bez ohľadu na to, či separoval alebo nie. “Ak však odteraz 50 percent svojho odpadu vyseparuje, bude platiť menej, lebo za separovaný odpad platia výrobcovia. Separovanie je v ekonomickom záujme ľudí, pretože za vyseparovaný neplatia nič” vyhlásil.

    Občania na Slovensku separujú len asi 20 percent odpadu, 80 percent končí na skládkach. V krajinách západnej Európy je tento pomer úplne opačný – tam sa vytriedi asi 80 percent odpadov. “Tam by sme sa chceli dostať, nie je to však otázka jedného roka. Ľuďom je nutné vysvetliť, že toto je cieľ, ktorý musíme dosiahnuť v záujme ochrany životného prostredia,” povedal Žiga. O vytriedený odpad sa majú postarať novovytvorené Organizácie zodpovednosti výrobcov. Obce budú po uzavretí dohody s organizáciami povinné platiť len za vývoz zmiešaného komunálneho odpadu, čo by ich malo motivovať k jeho dôslednému triedeniu. Momentálne totiž až 74 percent komunálneho odpadu končí na skládkach.

    Zákon sprísňuje systém výkupu kovov od fyzických osôb. Vyplácanie osôb, ktoré kov do zberne prinesú, bude fungovať len formou prevodu na bankový účet alebo pomocou peňažného poukazu, nie v hotovosti. Ministerstvo si od týchto opatrení sľubuje pokles trestnej činnosti spojenej s výkupom kovov. Nové pravidlá začnú platiť po polročnom prechodnom období. Zákon ruší Recyklačný fond, pričom funkcie fondu prejdú na výrobcov a na štát. Fond slúžil na vybudovanie recyklačného priemyslu na Slovensku a v súčasnosti podľa Žigu už stratil opodstatnenie. “Svoju historickú úlohu splnil,” povedal s tým, že nový zákon stanovuje nové podmienky a pravidlá odpadového hospodárstva, takže Recyklačný fond by už nebol využiteľný.

    Odpadová legislatíva bude účinnejšie bojovať proti čiernym skládkam, ktorých je na Slovensku okolo 2 500, neoficiálne však až 7 000. Boj proti čiernym skládkam ostane v kompetencii obcí, keďže sú podľa ministra na túto úlohu najpovolanejšie. Zároveň zákon v boji proti čiernym skládkam posilňuje kompetencie polície. Pokuta pre tých, ktorí nelegálne uložia odpad na čiernej skládke, sa má zvýšiť z doterajších 160 eur na 1 500 eur.

    Zákon mení aj informačný systém o odpadoch, ktorý doteraz nebol jednotný. Obce boli v jednom informačnom systéme, zberové spoločnosti v ďalšom a štatistiky, ktoré MŽP dostávalo, sa často nezhodovali s realitou. “Odteraz každý koncový bod na Slovensku bude mať prístup do nového informačného systému, aby dáta boli jednotné a vierohodné a aby sme získali prehľad o tom, koľko odpadov sa na Slovensku vyprodukovalo, kam sa odviezol a akého je druhu, aby sa zabránilo prípadným špekuláciám a kšeftovaniu,” zakončil minister.

    - Reklama -