Primitívny klamár a šašo ako Matovič. Takto sa Flašíková-Beňová obula do kolegu. Je z toho vojna dvoch známych tvárí

    0
    Socialistická europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová (Autor: SITA)

    Poriadny rozruch spôsobil včera svojím vyhlásením novak Daniel Lipšic. Podľa neho totiž europoslanci zvolení za SMER-SD a KDH hlasovali v rozpore so záujmami Slovenska, keďže podporili zavedenie kvót pre migrantov, hoci lídri Smeru-SD a KDH kvóty odmietajú. Upozorňuje aj na rozpor medzi postojom europoslancov za socialistov a kresťanských demokratov a oficiálnym stanoviskom našej vlády a znižuje dôveryhodnosť Slovenska na medzinárodnej scéne. Vyzval tiež europoslancov, aby sa vzdali poslaneckých mandátov.

    Toto vyhlásenie poriadne rozzúrilo poslankyňu Moniku Flašíkovú-Beňovú a na Facebooku mu včera večer poriadne naložila. „Lipšic je primitívny klamár. Keď nevie, ako sa hlasuje v Európskom parlamente, nech sa spýta svojej kolegyne Žitňanskej. Nikto z poslancov za SMER-SD nehlasoval za kvóty (povinné prerozdelenie utečencov do členských štátov),“ nešetrila ho.

    Nedalo jej ani nereagovať na novú koalíciu, na ktorej sa dohodli NOVAci s Obyčajnými. „Ani sa nečudujem, že skončil na kandidátke u Matoviča, lebo je rovnaký šašo ako Matovič. Klamať v tejto citlivej otázke je prejav najhrubšej nezodpovednosti,“ a v závere dodala: „Preto ho vyzývam, aby odišiel z politiky.“

    Ranná reakcia

    Lipšic si na reakciu nechal čas do rána a diplomaticky Flašíkovej-Beňovej nepriamo odpovedal cez svoj profil na Facebooku. „Niektorí europoslanci Smeru sa včera cítili dotknutí mojím vyjadrením, že je škandálom, ako hlasujú. Vzápätí po verejnom tlaku (a po mojej tlačovke včera doobeda) už nepodporili včera poobede návrh na zvýšenie kvót na 120 000. Takže hovorme si pravdu – R. Fico hrá veľké divadlo a pomaly pôjde vlastným telom zastavovať vlak s migrantmi, pričom jeho europoslanci opakovane hlasujú za kvóty,“ obhajuje svoje tvrdenia Lipšic a vysvetľuje: „Pred pár dňami som zverejnil svoju predstavu riešenia migračnej krízy. Na viacerých veciach sa nezhodneme, ale konsenzus je v jednom – v odmietaní záväzných kvót prerozdelenia migrantov. Napriek tomuto konsenzu hlasovala väčšina europoslancov opakovane za záväzné kvóty. Najskôr 29. apríla a potom túto stredu. Hlasovanie sa týkalo „záväzných kvót“ pre 40 000 osôb a je spred dvoch dní. Jediní slovenskí europoslanci, ktorí hlasovali proti, boli J. Žitňanská, B. Škripek a R. Sulík.“

    Poobedná prestrelka

    Včera poobede prebiehalo na pôde Národnej rady rokovanie parlamentného výboru pre európske záležitosti. Na ňom sa zúčastnila aj europoslankyňa Flašíková-Beňová a informovala kolegov o hlasovaniach slovenských socialistických poslancov v europarlamente. Podľa nej poslanci nehlasovali za zavedenie kvót pre utečencov. Pri dvoch hlasovaniach, ktoré sa týkali zavedenia povinného rozdeľovacieho systému, boli buď proti, alebo sa zdržali.
    Taktiež zdôraznila, že hlasovanie má len odporúčací charakter. „Je mi veľmi ľúto, ako prebieha debata na Slovensku k tejto citlivej téme,“ konštatovala pre agentúru SITA.

    Po skončení výboru zvolal Lipšic tlačovku, kde opäť oponoval vyhláseniam Flašíkovej. Podľa jeho názoru smerácki poslanci za zavedenie kvót v europarlamente hlasovali, keďže v záverečnom hlasovaní podporili správu, ktorá obsahuje aj časť, kde sa kvóty uvádzajú.

    „Ak má na Slovensku poslanec zásadný problém s nejakým ustanovením zákona a navrhuje ho vypustiť, nehlasuje neskôr za zákon ako celok,“  myslí si Lipšic a trvá na svojom, že europoslanci pri jednotlivých hlasovaniach kvóty nepodporili, ale pri schvaľovaní záverečného dokumentu hlasovali za.

    Na celú prestrelku politických rivalov zareagoval aj minister vnútra Robert Kaliňák. Jeho hlasovanie straníckych kolegov vraj vôbec nezaujímalo a myslí si, že správu ako celok bolo treba podporiť. Tiež si myslí, že europarlament je „aj tak odtrhnutý od reality,“ a dodal: „Hlavne je demokracia, takže sa tu nebudeme naháňať za vyjadrenie nejakého názoru. To sa naozaj vraciame pred rok ´89. Má niekto iný názor ako ja? Mne to neprekáža. Ak by sme mali všetci rovnaký názor, tak tu máme stále ešte komunistickú stranu.“

    - Reklama -