Prímerie v Sýrii? Úspech nie je zaručený, ale pokrok je viditeľný, hodnotí splnomocnenec OSN

    0
    Zničené sýrske mesto Zará v provincii Homs (Autor: SITA)

    Jeho slová zazneli krátko pred tretím stretnutím takzvanej pracovnej skupiny pre zastavenie nepriateľských akcií, ktorej predsedajú Spojené štáty a Rusko. Skupina pozostáva zo zástupcov svetových a regionálnych mocností a jej úlohou je proces implementácie a monitoring dodržiavania prímeria, ktoré vstúpilo do platnosti v noci na sobotu miestneho času, informovala agentúra AP. 

    Podľa agentúry DPA Mistura povedal, že hoci od vyhlásenia prímeria v sobotu 27. februára konflikt pokračoval v provinciách Hamá, Homs, Lázikíja a Damask, úroveň bojov sa znížila. “Situácia sa dá opísať ako krehká. Úspech nie je zaručený, ale pokrok je viditeľný,” dodal splnomocnenec OSN. Prímerie podľa neho umožnilo dodávky humanitárnej pomoci. 

    Dohoda o zastavení paľby sa týka len oblastí bojov medzi jednotkami sýrskej vládnej armády, podporovanými ruským letectvom, a sýrskymi povstalcami. Nevzťahuje sa na džihádistické skupiny Islamský štát a Front an-Nusra, ktoré kontrolujú zhruba 50 percent sýrskeho územia. 

    Mistura tiež potvrdil, že mierové rokovania o ukončení konfliktu v Sýrii budú pokračovať 9. marca v Ženeve. Poznamenal však, že “logistické” komplikácie napríklad v dôsledku ženevského autosalónu môžu znížiť počet dostupných izieb v tamojších hoteloch. 

    Sýrska vláda a povstalci sa od začiatku platnosti pokoja zbraní dohodnutého Spojenými štátmi a USA navzájom opakovane obviňujú z nedodržiavania prímeria. Medzinárodní pozorovatelia však napriek tomu hlásia, že celkovo dochádza k menšiemu počtu násilností. 

    Prvé neúspešné kolo ženevských mierových rozhovorov o Sýrii sa skončilo 3. februára. Mistura dúfa, že účastníci rokovaní sa v druhom kole sústredia na dôležité otázky, ako sú ústavná reforma, sformovanie vlády, uskutočnenie volieb, prepustenie väzňov či postavenie utečencov.

    - Reklama -