Prímerie v Aleppe sa dodržiava. Až na osem rakiet

    0
    Aleppo, Sýria (Autor: SITA)

    Libanonská televízia al-Majádín informovala, že zatiaľ bol zaznamenaný len jeden prípad porušenia prímeria, ktorým bolo vypálenie ôsmich rakiet na tri, prevažne kresťanmi obývané štvrte. O život prišla jedna osoba a niekoľko ďalších utrpelo zranenia. Nie je známe, ktorá z povstaleckých skupín prímerie porušila, uviedla agentúra TASS. 

    Agentúra DPA konštatovala, že napriek pokoju zbraní obyvatelia mesta, ktorí v uplynulých dňoch trpeli v dôsledku urputných bojov, majú strach opustiť svoje domovy, keďže sa obávajú obnovenia prestreliek medzi vládnymi silami a povstalcami. 

    Výzvy, aby sa prímerie platné od víkendu v Damasku a jeho okolí a v provincii Lázikíja vzťahovalo aj na Aleppo, umocnili správy o stúpajúcom počte civilných obetí bojov o rozdelené mesto. Počet ľudí, ktorí prišli v Aleppe o život od vypuknutia ozbrojených zrážok 22. apríla, sa blíži k 300, uviedla DPA.

    Aleppo bývalo obchodnou metropolou Sýrie, momentálne je však dlhými bojmi a intenzívnym ostreľovaním zničené a rozdelené na dve časti: západ obsadili vládne sily, zatiaľ čo východnú časť kontrolujú povstalci. Postup vládnych síl v poslednom období, ktorý bol možný vďaka náletom ruských lietadiel, vyvoláva obavy, že armáda by mohla východ mesta zovrieť do blokády. 

    Prímerie v Aleppe, na ktorom sa dohodli sýrska vláda s umiernenými povstalcami za sprostredkovania Ruska a USA, sa nevzťahuje na extrémistické jednotky tzv. Islamského štátu (IS) a Front an-Nusra napojený na teroristickú sieť al-Káida. 

    IS v ostatnom čase prišiel o veľkú časť územia, ktoré v Sýrii dobyl. Dnes však získal plnú kontrolu nad plynovým poľom aš-Šár ležiacom v strednej Sýrii východne od mesta Homs, informovalo SOHR. Ide o lokalitu, ktorú IS nakrátko získal aj v roku 2014. Dobytiu tejto oblasti predchádzali tri dni prudkých bojov s vládnymi vojskami, ktoré prišli o 34 vojakov. IS priznal 16 padlých. Pod kontrolou IS je aj väčšina územia na ropu bohatej východnej Sýrie.

    - Reklama -