Prímerie na východe Ukrajiny sa opäť porušuje, terčom paľby bola aj misia OBSE

    0
    Nášivka Ukrajina (Autor: Hans Štembera)

    Ako spresnila agentúra DPA, proruskí separatisti zasa obvinili jednotky ATO z desiatok útokov na svoje pozície. Terčom ostreľovania bol uplynulý piatok v oblasti Donecka aj konvoj prevážajúci pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Šéf misie OBSE Ertugrul Apakan incident, v ktorom nikto nebol zranený, rozhodne odsúdil, ale zo zodpovednosti zaň neobvinili žiadnu zo strán konfliktu. 

    Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier, ktorého krajina teraz predsedá OBSE, sa k tejto kritike pridal. Zdôraznil, že útoky na civilistov a neozbrojených pozorovateľov sú neprípustné, a vyzval bojujúce strany, aby zaručili bezpečnosť misie OBSE a umožnili jej príslušníkom prístup do celej konfliktnej zóny.

    V oblasti Donbasu platí dohoda o prímerí, ale obe strany konfliktu ju sporadicky porušujú, pričom v posledných dňoch znova došlo k nárastu počtu prípadov porušenia prímeria.

    Ukrajinský prezident Petro Porošenko v minulosti opakovane vyzýval, aby zahraniční partneri zvýšili svoju pomoc Ukrajine. DPA pripomenula, že Porošenko za svojho poradcu vymenoval bývalého generálneho tajomníka NATO Andersa Fogha Rasmussena.

    Ruský politik a odborník na záležitosti obrany Vladimir Komojedov dnes vyhlásil, že vymenovanie Rasmussena za Porošenkovho poradcu nepovedie k zlepšeniu vzťahov s EÚ a NATO.

    Autor: TASR

    - Reklama -