Prilial olej do ohňa? Juncker poslal Britom jasný odkaz: Nečakajte žiadne ústupky

    0
    Jean-Claude Juncker (Autor: TASR)

    Reformný balík z februára 2016, ktorý dostal britský premiér David Cameron, je maximom, čo je únia pripravená poskytnúť, vyplynulo z jeho slov na spoločnej tlačovej konferencii s rakúskym spolkovým kancelárom Christianom Kernom. Podľa Junckera by tak britskí lídri, ako aj voliči mali vedieť, že k žiadnemu dodatočnému prerokovávaniu podmienok členstva Veľkej Británie v EÚ nedôjde. Európska únia neučiní Londýnu ďalšie ústupky za hranicou dohody z februárového summitu únie, vyplynulo zo slov predsedu Európskej komisie. Juncker súčasne zdôraznil, že britský premiér dosiahol maximum dosiahnuteľného a že mu únia poskytla maximum poskytnuteľného. Vystúpenie Británie by znamenalo vystúpenie, konštatoval lakonicky Juncker.

    Christian Kern v tejto súvislosti poukázal, že sa v uplynulých rokoch európskym lídrom nepodarilo dostatočne zdôrazniť výhody členstva v únii pre jednotlivé krajiny, respektíve objasniť občanom, koľko získali vďaka európskej integrácii. Už v piatok sa v Bruseli uskutoční stretnutie predsedov Európskej rady, Európskej komisie a Európskeho parlamentu, Donalda Tuska, Jeana-Clauda Junckera a Martina Schulza, na ktorom bude za spoluúčasti premiéra úradujúcej predsedníckej krajiny únie – Holandska – Marka Rutteho jedinou témou prerokovanie situácie po britskom plebiscite.

    Ak by sa väčšina občanov ostrovnej monarchie vyslovila v referende za Brexit, odchod krajiny z Európskej únie, ráta sa v sobotu so stretnutím šéfov diplomacií šiestich zakladateľských krajín Európskeho hospodárskeho spoločenstva, teda Belgicka, Francúzska, Holandska, Luxemburska, Nemecka a Talianska v Berlíne, informoval tamojší rezort zahraničných vecí.

    - Reklama -