Prílev utečencov z Turecka do Grécka zosilnel

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Podľa údajov gréckeho štábu pre migračnú krízu sa doplavilo cez víkend z Turecka na ostrovy v Egejskom mori 206 utečencov a iných migrantov. Momentálne tam čaká na spracovanie žiadostí o azyl alebo vrátenie do Turecka takmer 10 000 ľudí, čo je o 1 500 viac ako pred mesiacom.

    “Títo ľudia sú predovšetkým na ostrovoch Chios a Lesbos v stiesnených podmienkach. Z frustrácie dochádza neustále k nebezpečným potýčkam,” povedal pre DPA nemenovaný dôstojník pobrežnej stráže. Takzvané hotspoty na týchto ostrovoch poskytujú priestor pre 7 450 migrantov.

    Súčasná preplnenosť súvisí aj s tým, že Ankara v rámci postupu voči osobám spájaným s neúspešným pokusom o prevrat v Turecku stiahla z gréckych ostrovov všetkých svojich pozorovateľov.

    Práve títo pozorovatelia rozhodovali o tom, ktorí a koľkí migranti budú vrátení do Turecka po tom, ako im grécke úrady zamietli žiadosti o azyl. Podľa zdrojov z pobrežnej stráže však prispeli k tejto situácii aj grécki azyloví sudcovia, ktorí sa zdráhajú posielať ľudí naspäť do Turecka.

    Vlani sa v tomto období pokúšali dostať z Turecka na niektorý z gréckych ostrovov denne tisíce migrantov a utečencov pochádzajúcich prevažne z Blízkeho východu a zo severnej Afriky. Ich prílev výrazne spomalila až dohoda, ktorú v marci dosiahla EÚ s Tureckom.

    Šéf tureckej diplomacie Mevlüt Čavušoglu však minulý týždeň varoval, že Ankara nemôže zaručiť ďalšie plnenie tejto dohody, ak EÚ neumožní tureckým občanom cestovanie bez víz najneskôr do októbra.

    - Reklama -