Prijímajte migrantov rýchlejšie, vyzvala nás EÚ a pohrozila trestom

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Vo februári členské štáty relokovali z Grécka a Talianska rekordných 1940 migrantov. Stále ale zaostávajú za tempom, ktoré nastavila Európska rada. Tá hovorí o premiestňovaní 4500 migrantov mesačne, z toho dvoch tretín z Grécka a jednej tretiny z Talianska.

    Členské štáty doteraz relokovali 13.546 migrantov z celkového počtu 160.000 ľudí, ktorí majú byť do septembra prerozdelení na základe povinných kvót. Na základe doterajšieho tempa majú k splneniu záväzkov blízko len Malta a Fínsko.

    Na opačnej strane spektra sú Slovensko, Česká republika, Poľsko, Maďarsko, Rakúsko, Chorvátsko a Bulharsko, ktoré sa buď odmietajú podieľať na kvótovom systéme, alebo prijali len minimum migrantov.

    “O zodpovednosť nie je možné deliť sa bez solidarity. Všetky naše opatrenia sú navzájom prepojené a členské štáty si nemôžu vyberať, čo budú plniť. Práve teraz ide o relokácie z Grécka a Talianska. Je na členských štátoch, aby konali a splnili si svoje záväzky,” uviedol eurokomisár pre migráciu Dimitris Avramopulos.

    EK pohrozila, že ak členské štáty v relokáciách nepokročia, “nebude váhať využiť právomoci, ktoré jej dávajú európske zmluvy, voči tým, ktorí neplnia povinnosti plynúce z rozhodnutí Rady EÚ”. Eurokomisia tiež pripomenula, že povinnosť prijať migrantov na základe kvót v septembri nezanikne.

    Priaznivejšia situácia je v otázke presídľovania priamo z Blízkeho východu. Členské štáty týmto spôsobom prijali 14.422 z dohodnutých 22.504 Sýrčanov. Viac ako tri tisíce prijali na základe migračnej dohody medzi Úniou a Tureckom.

    Eurokomisia ocenila fungovanie tejto dohody, ktorá znížila počet migrantov prichádzajúcich z Turecka na grécke ostrovy o 98 percent. Výrazne klesol aj počet obetí. Z ostrovov do Turecka vrátili 1487 nelegálnych migrantov.

    Turecko už využilo na projekty týkajúceho sa starostlivosti o migrantov jeden a pol miliardy z celkovej sumy troch miliárd eur, ktoré na tento účel EÚ vyčlenila.

    - Reklama -