Prieskumy z Poľska a Maďarska: „Zlé, nedemokratické strany“ stále vedú

    0
    Poľská premiérka Beata Szydlová a maďarský premiér Viktor Orbán (Autor: TASR)

    Maďarsko aj Poľsko patria z pohľadu Bruselu k najproblematickejším členským štátom Európskej únie. Poľsko je kritizované za súdnu reformu, potratovú politiku a takisto za nechuť prijímať utečencov. Predstavitelia EÚ ani neskrývajú, že by si na čele krajiny priali vidieť zmenu. Niekdajšia vládnuca Občianska platforma, z ktorej vzišiel súčasný prezident EÚ Donald Tusk, však má k návratu na politické výslnie veľmi ďaleko.

    Ako ukazuje nedeľňajší prieskum, liberálne orientovaná strana sa stále nachádza s veľkým odstupom na druhom mieste. Aktuálne by ju volilo necelých 24 % voličov, zatiaľ čo strane Právo a spravodlivosť (PiS) by dalo svoj hlas takmer o dvadsať percent voličov viac. Hoci sa budú voľby v krajine konať až o dva roky, strana vedená premiérkou Beatou Szydlovou si pravdepodobne nemusí robiť o svoje opätovné zvolenie žiadne obavy.

    Aj keby azda preferencie PiS v najbližších mesiacoch klesli, môže sa spoliehať na prípadnú podporu tretej najsilnejšej strany v parlamente, ktorou je Kukiz’15. Poľsku síce vládne jednofarebná vláda, ale v rámci parlamentných strán podporuje najviac návrhy PiS práve toto zoskupenie. Do parlamentu by sa podľa aktuálneho prieskumu verejnej mienky dostala ešte Nowoczesna so šiestimi percentami a Aliancia demokratickej ľavice (SLD), ktoré sú potenciálnym koaličným partnerom Občianskej platformy.

    Strany kritické voči Európskej únii a liberálnej prisťahovaleckej politike dominujú podľa nedeľňajších výsledkov prieskumu aj v maďarskom parlamente, hoci tam by vládnuca strana Fidesz Viktora Orbána získala predsa len menej hlasov ako PiS v Poľsku. No aj napriek tomu jej na víťazstvo 27 % bohato stačí, pretože druhé miesto patrí podobne ladenému Jobbiku s 10 %. O percento menej potom majú opoziční socialisti. Na štvrtom mieste sú maďarskí zelení s 5 % a ešte o percento menej má Demokratická koalícia na čele s bývalým premiérom Ferencom Gyurcsánym.

    Voľby v Maďarsku sa budú konať budúci rok na jar a na porazenie súčasnej vládnej koalície by trom ďalším politickým stranám pravdepodobne nestačilo ani vytvorenie spoločného ľavicového bloku. V rámci prieskumu sa síce 54 % respondentov vyjadrilo, že by si prialo ukončenie vlády Viktora Orbána, ale to so samotnými výsledkami akosi nekorešponduje. Zatiaľ čo euroskepticky orientované strany Fidesz a Jobbik sa tešia 37 % podpore, ostatné tri strany majú dohromady len 18 %.

    - Reklama -