Prieskum z Veľkej Británie, ktorý nepoteší Theresu Mayovú

    0
    Theresa Mayová (Autor: TASR)

    Témou britskej politiky číslo jeden je diskusia, či sa podarí premiérke Therese Mayovej dosiahnuť s Európskou úniou dohodu, alebo odíde Veľká Británia bez nej. Predovšetkým z radov labouristov a priaznivcov zotrvania krajiny v EÚ sa ozývajú hlasy, ktoré volajú po opakovaní referenda. Mayová však vypísanie ďalšieho referenda odmieta.

    Neistota nad spôsobom odchodu Veľkej Británie z EÚ nahráva zástancom usporiadania druhého, „opravného“ referenda. Aj napriek tomu je však britská spoločnosť rozpoltená a ani jeden z oboch táborov nedisponuje väčšinou. V rámci prieskumu spoločnosti GQR Research, ktorý prebiehal medzi 24. a 26. septembrom, oslovili takmer 1 500 osôb. Respondenti museli vopred povedať, či hlasovali za, alebo proti brexitu a či sú voličmi labouristov, alebo konzervatívcov.

    Z prieskumu okrem iného vyplýva, že 56 % priaznivcov brexitu by chcelo odísť z EÚ aj bez dohody. U voličov konzervatívcov sa za tento variant vyslovilo 44 % ľudí. U voličov labouristov a priaznivcov zotrvania v Európskej únii naopak prevažuje názor, že by bolo lepšie odísť s dohodou. Zatiaľ čo medzi voličmi labouristov by odišlo z EÚ bez dohody 26 %, všeobecne medzi priaznivcami zotrvania krajiny v EÚ to bolo len pätnásť percent voličov.

    Naopak veľmi jednoznačné boli odpovede na otázku, či by radšej ľudia akceptovali dohodu Mayovej, alebo zostali v EÚ. Medzi konzervatívcami to je 66 % za dohodu a ešte o štyri percentá viac u voličov, ktorí hlasovali za brexit. Približne rovnako, ale v opačnom garde, sa skončil prieskum u zástancov zotrvania Veľkej Británie v Európskej únii. Sedemdesiattri percent z nich by uprednostnilo zotrvanie v EÚ pred dohodou, ktorú prípadne dosiahne konzervatívna vláda.

    O niečo menej rozhodne sa prejavili účastníci prieskumu v otázke, ako by hlasovali v referende, ak by si mohli vybrať medzi dohodou premiérky Mayovej a možnosťou dosiahnuť novú dohodu. Táto časť prieskumu ukazuje, že premiérka Mayová nemá príliš veľkú dôveru ani u voličov konzervatívcov, ani u priaznivcov brexitu. Takmer štyridsať percent konzervatívnych voličov by dalo radšej prednosť novej dohode a v prípade druhej skupiny to bolo dokonca 45 %.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -