Prieskum ukázal, ktorá strana v Maďarsku je vnímaná ako najrasistickejšia

    0
    Fakľový sprievod priaznivcov Jobbiku. (Autor: TASR)

    Výsledky januárového prieskumu zverejnené v stredu nasvedčujú, že sa Jobbiku nielenže nepodarilo pretransformovať z ultrapravicovej na občiansku stranu, ale že čoraz viac Maďarov ho považuje za rasistickú, antisemitskú a radikálnu stranu.

    Vlani v júli označilo Jobbik za rasistickú stranu 32 percent, v januári 2019 si to už myslelo 43 percent opýtaných. Antisemitizmus u Jobbiku vnímalo vlani 23 percent; v aktuálnom prieskume ich pomer stúpol na 33 percent, pričom radikalizmus pripísalo tejto strane v januári 28 percent respondentov – o jedno percento viac než vlani.

    Ľavicový denník Népszava v stredu pripomenul, že predstavitelia opozičných strán tvrdia, že vládnu stranu Fidesz premiéra Viktora Orbána je možné poraziť len spoločným kandidátom opozície. Denník ďalej konštatoval, že opozičné zomknutie pri protivládnych protestoch z konca vlaňajšieho roka sa síce zdalo byť úspešným, avšak v kruhoch ľavicových strán spôsobili evidentné problémy antisemitské a rasistické kauzy viažuce sa k Jobbiku. Népszava podčiarkuje, že tieto kauzy zverejňovali provládne médiá.

    Denník sa spýtal opozičných lídrov, čo si počať s nacistickou minulosťou Jobbiku, ale nedostal jednoznačnú odpoveď. Jedinou reakciou bolo len ich svorné tvrdenie, že Orbán sa desí vidiny jednotnej opozície.

    - Reklama -