Prieskum: Poliaci si Nemecko spájajú najmä s vojnou; Nemci Poľsko s dovolenkou

0
Na archívnej snímke z 1. októbra 1945 je Varšava, ktorú zničili Nemci počas 2. svetovej vojny (Autor: TASR)

Každoročný prieskum vzájomných vzťahov medzi Poliakmi a Nemcami vykonávajú varšavský Inštitút pre verejné otázky (IPA) a nemecko-poľský inštitút od roku 2000.

Tridsať percent opýtaných Poliakov v roku 2020 uviedlo, že Nemecko sa im spája s vojnovými asociáciami. V roku 2016 ich tak odpovedalo 21 percent. Respondentom z Poľska sa Nemecko a Nemci najčastejšie spájajú so slovami “vojna”, “zločinci”, “okupanti”, “koncentračné tábory” a “Hitler”.

“Rétorika poľskej vlády, ktorá sa zameriava na to, čo sa stalo počas druhej svetovej vojny, má dosah na diskusiu v Poľsku,” povedala spoluautorka štúdie Agnieszka Ladaová.
 

Najbežnejšie asociácie Nemcov s ich východným susedom boli podľa prieskumu “nádherná krajina”, ” Baltské more”, “dovolenka”, “ťažký jazyk” či poľskí futbalisti.
 Vzájomné nemecko-poľské vzťahy označilo za “dobré” 72 percent Poliakov a 55 percent Nemcov, pričom poukazovali najmä na spoločné ekonomické väzby.
 

Po prvý raz v dejinách tohto prieskumu jeho výsledky ukázali, že viac Nemcov (55 percent) sa priznalo k tomu, že má rado Poliakov než naopak (42 percent).
Prieskum ukázal aj to, že od roku 1989 len 36 percent Poliakov navštívilo Nemecko a 31 percent Nemcov Poľsko.

- Reklama -