Prieskum: Koalícia by stratila väčšinu, najviac by posilnili kollárovci

    0
    Budova Národnej rady Slovenskej republiky (Autor: SITA)

    Na druhej priečke by skončila SaS (16,1 percenta) a na tretej SNS (11,7 percenta). Do parlamentu by sa dostali aj OĽaNO-NOVA (desať percent), ĽSNS (9,7 percenta), Sme rodina (8,7 percenta), Most-Híd (sedem percent) a KDH (šesť percent).

    Oproti aprílovému prieskumu agentúry AKO najviac posilnili kollárovci (o 1,6 %) a OľaNO-NOVA (o 1,1 %) Dva najväčšie strany zaznamenali pokles preferencií. Smer o 1,1 % a SaS o 1,5 %, na predchádzajúcich číslach sa neudržali ani kotlebovci.

    Takýto volebný zisk by znamenal, že Smer-SD by v NR SR obsadil 41 mandátov, SaS 25, SNS 19, OĽaNO-NOVA 16, ĽSNS 15, Sme rodina 14, Most-Híd 11 a KDH 9. Súčasná vládna koalícia Smer-SD, SNS a Most-Híd by tak nemala väčšinu.

    Pred bránami parlamentu by podľa prieskumu zostali SMK (3,1 percenta), KSS (0,7 percenta), #Sieť (0,7 percenta) a Strana zelených Slovenska (0,3 percenta).

    Otázka v prieskume znela: „Pred nedávnom sa konali voľby do NR SR. Keby boli voľby teraz, ktorú stranu alebo hnutie by ste volili? Budem vám strany čítať v náhodnom poradí“. Okrem tých, ktorí svoju preferenciu povedali, 13,5 percenta respondentov deklarovalo, že by určite nešlo voliť, 17,2 percenta nevedelo, koho by teraz volili, a 2,4 percenta odmietlo prezradiť, koho by volili.

    - Reklama -