Prídu kotlebovci po rozpustení o milióny eur? Toto ich čaká

    0
    Marian Kotleba (Autor: SITA)

    Na základe svojho volebného úspechu v minuloročných parlamentných voľbách získala ĽSNS nárok na finančné príspevky od štátu. Ten získa každá strana, ktorá vo voľbách prekoná 3 % hranicu. Príspevky štát prideľuje za voličské hlasy, za poslanecké mandáty a na budúcu činnosť. Strana Mariana Kotlebu získala po voľbách nárok na príspevky vo výške 5,04 milióna eur.

    Kotlebovcom však teraz hrozí, že o väčšiu časť z týchto peňazí prídu. Príspevky totiž prichádzajú na účet strany postupne. Strana tak doposiaľ dostala od štátu 1,8 milióna za hlasy, 720-tisíc za mandáty a 375-tisíc na činnosť. Ak by ale ĽSNS ako strana teraz zanikla, stratila by nárok na vyplatenie zostávajúcich peňazí. Prišla by tak o viac ako 2 milióny eur, ktoré boli strane pridelené, no zatiaľ neboli zaslané, upozorňuje denník SME.

    Na spomínaného 1,8 milióna už však strane nikto siahnuť nemôže. Aj v prípade, že by skutočne najvyšší súd stranu rozpustil, im tieto finančné prostriedky už zostanú a podľa zákona môže s nimi strana naložiť podľa vlastného uváženia.

    Návrh na rozpustenie ĽSNS podal na najvyšší súd generálny prokurátor Jaromír Čižnár vo štvrtok minulý týždeň. O tom, prečo sa tak rozhodol, ale aj ako jeho krok vnímajú ostatné politické strany, sme písali TU a TU.

    Príspevky sa stranám udeľujú podľa týchto pravidiel. Odmenou za každý voličský hlas je percento priemernej mesačnej mzdy v uplynulom roku, čo pre politické subjekty znamená 8,59 eura za jedného voliča, rovnakú sumu dostane strana aj ako príspevok na činnosť. Príspevky na mandát pre strany, ktoré sa prebojovali do parlamentu, predstavujú na každého poslanca 30-násobok priemernej nominálnej mzdy za minulý rok.

    Najprv peniaze odmietali, potom prišli nákupy

    Ešte pred voľbami strana ĽSNS sľubovala, že príspevky od štátu odmietne. Po voľbách však rétoriku zmenila. „Je problém legislatívne vzdať sa príspevku, pretože tie peniaze nám musia prísť na účet, inak by ministerstvo financií porušilo zákon,“ vysvetlil vtedy hovorca strany Milan Uhrík. Strana následne v tom čase kontroverzne naznačila, že z nechcených peňazí by mohla vybudovať domobranu.

    Nakoniec sa však zrejme rozhodla strana investovať prostriedky inam. Za 260-tisíc kúpila rodinný dom v Banskej Bystrici, ktorý mal slúžiť ako stranícke sídlo. Podľa dostupných informácií však kancelárie v dome zatiaľ strana nebuduje. Okrem toho sa objavili aj informácie o ďalších väčších nákupoch členov strany, medzi ktorými boli napríklad nové autá predsedu strany Kotlebu a poslanca Milana Mazureka. 

    - Reklama -