Príde Šimkovičová o poslaneckú stoličku? Vieme viac

    0
    Martina Šimkovičová pri poslaneckej prísahe (Autor: SITA)

    “Ide o porušenie paragrafu 135 rokovacieho poriadku, ktorý hovorí o hlasovaní za iného poslanca. Výbor zvolám na budúci týždeň, v stredu alebo vo štvrtok,” uviedol pre TASR Raši. Dovtedy si vyžiada všetky záznamy a informácie, kedy k hlasovaniu došlo, pri akom zákone a ďalšie.

    Výbor najskôr nerozhodne o sankcii, iba o tom, či voči Šimkovičovej začne konanie a pozve ju prípad vysvetliť. Za porušenie zákona hrozí poslankyni pokarhanie a pokuta do 1000 eur, ale aj výzva parlamentu na vzdanie sa poslaneckého mandátu. Samotný výbor jej kreslo vziať podľa Rašiho nemôže.
    “Výbor môže prijať uznesenie, ktorým odporučí národnej rade vyzvať poslankyňu Šimkovičovú, aby sa vzdala mandátu,” vysvetlil predseda výboru. Ak by takéto uznesenie výbor prijal, ešte stále Šimkovičová o mandát prísť nemusí. O tom, či akceptuje prípadnú výzvu parlamentu, alebo nie, rozhodne sama.
    Šimkovičovú dnes na vzdanie sa mandátu vyzvalo hnutie Sme rodina, ktoré tiež informovalo o jej hlasovaní za Holúbeka. Poslankyňa sa k hlasovaniu priznala, označila ho za nováčikovskú chybu, ale mandátu sa vzdať nemieni.

    “Mandátu sa nevzdám. Išlo o hlasovanie o prívesných vozíkoch, na ktorom sme sa celé hnutie vopred dohodli, že hlasujeme za. Kolega bol spravodajca a zabudol si kartu, keďže rečnil z pultu. Rukou ukázal, že ´hlasuj´. A ja si plne priznávam svoju nováčikovskú chybu, že som v spontánnej reakcii stlačila gombík,” odpovedala TASR Šimkovičová s tým, že za chybu sa bude zodpovedať. 

    Podobný prípad sa stal v roku 2009, keď vtedajšia opozičná poslankyňa SDKÚ-DS Iveta Radičová hlasovala za svoju stranícku kolegyňu Tatianu Rosovú. Radičová si uznala chybu a vzdala sa poslaneckého mandátu. Mandátový a imunitný výbor tak prípad riešiť nemusel.

    - Reklama -