Prichádza zásadná zmena zákona, dotkne sa tisícok hypoték. Robo, my budeme bojovať! Urobíme ti z toho peklo, uvidíš, odkazuje Ficovi nahnevaný Kollár

    0
    Boris Kollár. (Autor: pk)

    Koncom júna predložilo Ministerstvo financií SR Petra Kažimíra do medzirezortného pripomienkového konania návrh novely zákona o dani z príjmov, pričom jej účinok má plynúť od začiatku budúceho roku 2018. Medzirezortné pripomienkové konanie trvá do utorka 11. 7.

    Spomínaná novela sa dotkne aj mladých ľudí do 35 rokov, ktorí žiadajú o hypotéku. V súčasnosti môžu žiadať mladí o štátny príspevok pre mladých, ktorý sa týka úrokovej sadzby. Títo ľudia tak majú možnosť získať hypotéku za takmer nulovú alebo len minimálnu úrokovú sadzbu v prvých piatich rokoch splácania úveru.

    Toto sa však zmení a ministerstvo financií plánuje štátnu podporu zrušiť a od nového roku zaviesť možnosť znížiť si dane o zaplatené úroky. Súčasný systém tak nahradí daňový bonus, ktorý si mladí ľudia uplatnia vo výške polovice zaplatených úrokov, najviac však 400 eur.

    Podmienky na získanie bonusu sa meniť nebudú. O daňový bonus je možné požiadať vo veku od 18 do dovŕšenia 35 rokov s priemerným mesačným príjmom do 1,3-násobku priemernej mesačnej mzdy zamestnanca, v hospodárstve si ho môžu uplatniť na úver do max. 50-tisíc eur. Príjem sa nebude posudzovať za kvartál, ale za celý rok.

    Pre ľudí to bude finančne menej výhodné

    Podľa výkonného riaditeľa portálu FinancnyKompas.sk Maroša Ovčarika má novelizácia jeden dobrý, ale aj dva negatívne aspekty. Dobrý krok spočíva hlavne v zjednotení hypoték pre mladých na trhu, pretože odstráni veľké rozdiely medzi bankami vo výpočte a uplatňovaní bonifikácie.

    „Momentálne poskytovanie hypotéky pre mladých sa robí tak, že banka zníži na prvých päť rokov úrokovú sadzbu o tri percentná, z toho dve dáva štát a jedno dáva banka. Problém je ale ten, že jednotlivé banky majú rôzny výpočet uplatňovania toho štátneho príspevku. Ak sa toto spomínanou novelizáciou zjednotí, že budú v bankách štandardné hypotéky a potom si človek uplatní daňový bonus z daňového úradu, tak to bude dobrý krok, pretože to urobí poriadok na trhu hypoték pre mladých,“ hovorí Ovčarik s tým, že upozorňuje na to, že keď si dnes chce človek porovnať hypotéky u mladých, tak nestačí si porovnávať iba úrokovú sadzbu, ale musí sa pozrieť aj na to, akým spôsobom banka uplatňuje štátny príspevok.

    Medzi mínusy však finančný analytik radí to, že zodpovednosť za uplatňovanie štátneho príspevku prechádza z bánk na jednotlivcov a tí si budú musieť uplatňovať daňový bonus pri ročnom zúčtovaní alebo pri podávaní daňového priznania. „Ľudia na to nesmú zabudnúť a musia si žiadať v banke potvrdenie o zaplatení úrokov a polovicu z tých úrokov im daňový úrad vráti vo forme bonusu,“ dodáva analytik.

    Najväčšie negatívum je najmä to, že to bude pre ľudí menej finančne výhodné. „Po novom by to malo byť tak, že nie o tri percentá znížená úroková sadzba po dobu piatich rokov, ale polovica z reálne zaplatených úrokov má byť vrátená, pričom maximálne 400 eur ročne. To je za päť rokov 2 000 eur. Avšak doteraz si ľudia dokázali cez štátny príspevok počas prvých piatich rokov ušetriť aj viac ako tritisíc eur. Dokonca boli prípady, kde dokázali ušetriť aj 3 700 eur. Znamená to, že v mnohých prípadoch je to pre ľudí finančne menej výhodné,“ tvrdí na základe svojich výpočtov Ovčarik.

    Podľa finančného analytika môže mať táto novelizácia aj taký dosah, že z trhu vypadnú klasické hypotéky pre mladých, ktoré dnes banky ponúkajú, a všetky budú štandardné hypotéky, pričom pokiaľ bude človek spĺňať podmienky na daňový bonus, tak si ho následne môže uplatniť.

    Robo, my budeme bojovať! Urobíme ti z toho peklo, avizuje Kollár

    Predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár považuje tento návrh novelizácie zákona za „ďalšiu vládnu zlodejinu“, s ktorou nesúhlasí a proti ktorej chce bojovať. „Každý deň počúvame od Roberta Fica, ako sa nám darí, ako ekonomika napreduje a ako by to konečne mali pocítiť aj obyčajní ľudia. Pozrite sa, čo vám zasa pripravil premiér Fico. Máme tu bonifikovanú hypotéku pre mladých ľudí, ak si zoberiete 50-tisíc eur, tak ušetríte tri percentá. A čo vymyslel Robert Fico, lebo sa nám darí? Chce vám to zobrať a nahradí to niečím špeciálnym,“ hovorí Kollár vo videu na sociálnej sieti Facebook s tým, že si tento návrh prepočítali, pričom človek, ktorý má hypotéku na 50-tisíc, za päť rokov ušetrí zhruba 3,5-tisíc eur. Najnovšie to však podľa neho bude tak, že cez daňový bonus štát ľuďom pomôže iba sumou 1 800 eur.

    „To znamená, že štát vás znova ošidí. O tisícosemsto eur. To je skoro o polovičku. Takže toto je predstava Roberta Fica o sociálnom štáte. Demografická krivka nám padá a my ideme podporovať mladých ľudí a rodiny tým, že ich ideme ešte viac ošklbať. Niežeby sme im mali dvojnásobne zvýšiť. My im z toho nič ideme ešte zobrať. Toto je sociálna politika Roberta Fica. Robo, aj proti tomuto sa ti postavíme a budeme bojovať! Urobíme ti z toho peklo, uvidíš,“ uzavrel nahnevaný Kollár.

    Príde ku zjednodušeniu a zníženiu administrácie, bráni sa ministerstvo

    Ministerstvo financií vidí v tomto návrhu novely výrazné zjednodušenie a zníženie administrácie, pretože súčasný náročný systém podpory mohol spôsobovať predražovanie tohto segmentu hypotekárnych úverov.

    „Z pohľadu klientov bude podpora adresnejšia a hodnotnejšia a klienti si ju budú môcť jednoduchšie skontrolovať. Zároveň by nemala deformovať úrokové sadzby pri hypotékach pre mladých, na ktoré sa bude uplatňovať daňový bonus na zaplatené úroky. Tým pádom by úroková sadzba mala zostať rovnaká aj po uplynutí päťročného obdobia daňového zvýhodnenia, samozrejme, ak nedôjde k jej zmene z iných dôvodov,“ povedala pre PL riaditeľka tlačového odboru Ministerstva financií SR Alexandra Gogová.

    Celý návrh novelizácie zákona si môžete prečítať TU.

    - Reklama -