Prichádza demografická katastrofa? Slovensko potrebuje plán, vyzýva cirkev

    0
    Slovenské obyvateľstvo bude čoraz prestarnutejšie (ilustračné foto) (Autor: TASR)

    Slovensko podľa biskupov potrebuje národný demografický plán.

    “Vyzývame všetkých verejných predstaviteľov a odborníkov, aby v rámci svojich možností iniciovali, podporili, prijali a posilnili legislatívu v prospech rodín,” uvádzajú biskupi.

    Tí pripomínajú, že počet narodených sa dramaticky znížil a Slovensko bude v budúcnosti čeliť vážnym spoločenským a ekonomickým problémom.

    “Výpadok produktívnej časti populácie zníži potenciál pre ekonomickú aktivitu a zamestnanosť, pričom zvyšujúci sa počet dôchodcov spôsobí neprimeraný nárast dôchodkového zaťaženia a nákladov na zdravotnú starostlivosť, ktorá je už dnes nedostačujúca,” dodávajú.

    Skúsenosti iných krajín podľa nich varujú, že disproporčná štruktúra obyvateľstva v neprospech mladých ľudí môže viesť k spoločenským konfliktom a k následnému uchyľovaniu sa k prostriedkom, ktoré sú v rozpore s ľudskou dôstojnosťou.

    “Katolícka cirkev vždy učila, že funkčná rodina je základnou bunkou spoločnosti. Našou nádejou sú rodiny, ktoré aj za cenu veľkých obiet slúžia životu. Rodina tvorená otcom, matkou a deťmi má nezastupiteľnú úlohu pri plnení funkcie zabezpečenia zdravého rastu spoločnosti a zároveň plní dôležité úlohy v sociálnej oblasti,” dodali katolícki biskupi.

    V rámci plenárneho zasadnutia biskupi odsúhlasili aj zmenu na poste generálneho riaditeľa Slovenskej katolíckej charity.

    Radovana Gumuláka na tejto pozícii vystrieda od 1. júla Erich Hulman.

    - Reklama -