Príbuzní utopeného sýrskeho chlapca si splnili sen. Dostali sa do Kanady

    0
    Mŕtve telíčko kurdského utečenca zo Sýrie Aylana Kurdího vyplavilo more na pláži v tureckom Bodrume (Autor: SITA)

    Chlapcov strýko Mohammad Kurdí s manželkou a piatimi deťmi pricestovali do Vancouveru, kde ich na letisku privítala Ajlanova teta Tima. Mohammad Kurdí sa poďakoval Kanaďanom a kanadskej vláde za to, že sa mu mohol splniť sen. “Som šťastný! Veľmi šťastný!” povedal prítomným novinárom. 

    Ajlan Kurdí sa v septembri utopil spolu s päťročným bratom a matkou pri pokuse preplaviť sa z Turecka do Grécka. Chlapcov otec, ktorý momentálne žije v Iraku, po smrti manželky s deťmi oznámil, že sa do Kanady sťahovať nebude. 

    Za Mohammada Kurdího s rodinou sa v Kanade zaručila jeho sestra Tima z provincie Britská Kolumbia. Kurdíovci patria k niekoľkým tisíckam utečencov, ktorých sa v reakcii na migračnú krízu v Európe rozhodla prijať kanadská novozvolená vláda. 

    Fotografie Ajlanovho tela vyplaveného na tureckej pláži vyvolali vlnu smútku u ľudí na celom svete a stali sa symbolom osudu tisícov utečencov a migrantov, ktorí tento rok zomreli počas riskantných plavieb cez more. 

    Kanadská vláda v uplynulom týždni oznámila, že v roku 2016 zdvojnásobí počet prijatých utečencov zo Sýrie. Celkovo by malo nájsť nový domov v Kanade až 50.000 Sýrčanov. Doterajší plán nového liberálneho premiéra Justina Trudeaua počítal s tým, že do februára 2016 príde do Kanady 25.000 Sýrčanov. 

    - Reklama -