Pribudnú v Európe nové jadrové zbrane?

    0
    Ilustračná fotografia: jadrové zbrane (Autor: TASR)

    Trump túto možnosť naznačil kvôli tomu, že túto dohodu, uzavretú na sklonku studenej vojny, porušuje Ruská federácia. Agentúra AP pripomenula, že USA argumentujú tým, že ruský raketový systém 9M729 je v rozpore s INF z roku 1987, pričom spojenci z NATO tvrdia, že je to zrejme pravda.

    Dohoda medzi Moskvou a Washingtonom, ktorá zakázala použitie rakiet s doletom 500-5500 kilometrov, ukončila krízu, ku ktorej došlo v 80. rokoch 20. storočia rozmiestnením sovietskych rakiet RSD-10 s jadrovými hlavicami, namierených na hlavné mestá západného sveta.

    “Nepredpokladám, že spojenci budú v Európe nasadzovať viac jadrových zbraní v reakcii na nové ruské rakety,” uviedol Stoltenberg v bruselskej centrále NATO krátko pred odchodom na 8. Fórum Peking – Siang-šan, ktoré je zamerané na vojenské a medzinárodné záležitosti.

    Stoltenberg zároveň upozornil, že 29 členských krajín Aliancie teraz posudzuje “dôsledky novej ruskej rakety na našu bezpečnosť”. O bezpečnostných dôsledkoch raketového systému 9M729 majú koncom tohto týždňa diskutovať veľvyslanci členských krajín Severoatlantickej aliancie.

    Stoltenberg novinárom v centrále NATO povedal, že všetci spojenci súhlasia s tým, že “zmluva INF je dôležitá”, lebo táto dohoda vyradila z prevádzky celú jednu kategóriu zbraní v Európe. Zároveň však upozornil, že “žiadna zmluva nemôže byť účinná a nemôže fungovať, ak je rešpektovaná iba jednou stranou”.

    Moskva však popiera, že zavedenie novej rakety je v rozpore s uvedenou zmluvou. Rusko zároveň odporuje tvrdeniam Washingtonu, že došlo k ohrozeniu medzinárodnej bezpečnosti.

     

    - Reklama -