Príbeh utečeneckého tábora v Calais sa končí. V provizórnom kostole v Džungli odslúžili poslednú bohoslužbu. Prišli desiatky utečencov

    0
    Francúzska polícia rozoberá tábor migrantov pri Calais prezývaný Džungľa (Autor: TASR)

    Na poslednú bohoslužbu do malého svojpomocne postaveného pravoslávneho kostola prišli prevažne migranti z východoafrickej Eritrey. Niektorí utečenci v kostole v posledných dňoch aj nocovali, keďže im v rámci likvidácie tábora zničili ich stany.

    Skupina Auberge des Migrants, ktorá poskytovala pomoc obyvateľom Džungle, pozvala k účasti na dnešnej bohoslužbe aj návštevníkov zvonka, aby tak vzdali symbolický hold staviteľom kostola.

    Francúzske úrady tento týždeň evakuovali z nelegálneho tábora pri Calais minimálne 5600 jeho obyvateľov, ktorých rozviezli do prijímacích centier v rôznych častiach krajiny. Proces likvidácie Džungle má byť ukončený v najbližších dňoch, možno už v pondelok.

    V utečeneckom slume pri Calais žilo svojho času až 10.000 migrantov. Okrem provizórnych obydlí si tam svojpomocne postavili aj kostoly, mešity, školy a obchody. Mnohí z nich dúfali, že sa dostanú cez podmorský tunel do Veľkej Británie, čo sa však podarilo len malej časti z nich.

    - Reklama -