Príbeh sa nekončí, chobotnica žije ďalej. Ďalšie znepokojujúce správy o zdravotníctve

    0
    Podpredseda strany Sieť Miroslav Beblavý (Autor: SITA)

    Zo siedmich firiem, ktoré mali s poisťovňou sporné zmluvy, sa takmer 80-ročná teta Anka stiahla. To však nemení nič na tom, že biznis pokračuje ďalej. Dôkazom je predĺženie zmlúv poisťovňou pre štyri z týchto firiem. Okrem toho v nich ostali ľudia blízki Smeru, informuje denník Sme.

    Paška, Forai, extraliga

    Takzvanej košickej zdravotníckej chobotnici sa aj naďalej darí. Hoci už vo firmách Sučková neostala, ako spoločníci sú tam ľudia blízki Pavlovi Paškovi či Foraiovi. „Biznis ide ďalej,“ okomentoval predĺženie zmlúv Beblavý. Konkrétne ide o firmy Brilance, Medimas, SPV 40 a Welix. Práve posledná spomínaná, ktorá poskytuje starostlivosť v oblasti ortopédie a rádiológie, má dvoch spoločníkov, a to Dušana Macha a zubára Štefana Cuľbu.

    Kým Mach je blízkym človekom a susedom niekdajšieho šéfa parlamentu Pavla Pašku, Cuľba vraj hrá extraligu. Aspoň tak to okomentoval jeho bratranec, kedysi šéf Slovenskej lekárnickej komory Tibor Czuľba. „Oni kopú inú ligu. Toto je piata a oni kopú extraligu,“ okomentoval Cuľbu a Foraia, ku ktorému má zubár blízko. Porovnal to pritom s trebiškovskými kruhmi, v ktorých sa on pohybuje, s tými, kde sa hýbu jeho bratranec a Forai. Štefan Cuľba vlastní aj firmu SPV 40 a jeho manželka je spoločníčkou vo firme Medimas.

    Čo sa týka samotných sporných zmlúv z čias tety Anky, tie, konkrétne 69 zmlúv, je na preverení na Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. To bolo ešte minulý rok, keď Foraia odvolal minister zdravotníctva Viliam Čislák. Úrad tieto zmluvy stále nepreveril a za zmienku určite stojí fakt, že mu šéfuje Monika Pažinková, ktorej muž Peter podnikal so synom Anny Sučkovej Miroslavom.

    Hovorkyňa štátnej poisťovne uviedla, že keďže úrad, Národná kriminálna agentúra ani Najvyšší kontrolný úrad nemali k zmluvám námietky, nemali ich prečo dodatkami nepredĺžiť. „Individuálne požiadavky politikov, ktorých vyjadrenia nie sú potvrdené kontrolnými orgánmi, nemôžu byť dôvodom na ukončenie zmluvného vzťahu,“ povedala hovorkyňa VšZP Petra Balážová.

    - Reklama -