Príbeh bez konca? Kauzu Váhostav do volieb nevyšetria

    0
    Podpredseda predstavenstva spoločnosti Váhostav Juraj Široký (uprostred) odchádza z polície po výsluchu v kauze Váhostav (Autor: SITA)

    Polícia údajne koná inak ako napríklad v kauze poslanca Igora Matoviča, ktorému pre podozrenie z krátenia daní zhabali v jeho rodinnej firme celý firemný server. Počas prehliadky Váhostavu vyšetrovatelia do systému zadali len reťazec slov, ktorý súvisel s preverovaním obchodných praktík firmy.

    „Došlo len ku kopírovaniu počítačových dát,“ potvrdila pre Aktuality.sk hovorkyňa špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

    Vyšetrovatelia požiadali aj o právnu pomoc zo zahraničia, odpovede im ale zatiaľ neprišli. Podľa Tökölyovej sa obrátili na viaceré štáty „od amerického po austrálsky kontinent, vrátane štátov EÚ“.

    Prokuratúra potvrdila, že pri koncipovaní žiadostí vychádzali aj z vlastníckej štruktúry Váhostavu, ktorú zverejnila mimovládna organizácia Transparency International (TIS).

    Zo štruktúry vyplýva, že firmu Váhostav nepriamo vlastnia – cez cyperské a novozélandské schránky – aj dvaja Kostaričania.

    Účtovníctvo Váhostavu momentálne skúmajú znalci. Do volieb však polícia prípad neuzavrie.

    „Vzhľadom na mimoriadnu rozsiahlosť a náročnosť znaleckého dokazovania sa jeho výsledky očakávajú najskôr v jarných mesiacoch budúceho roka,“ uviedla pre Aktuality.sk Tökölyová.

    Celý článok nájdete TU.

    - Reklama -