Priateľstvo nemožné? Tieto slovanské krajiny k sebe tak skoro cestu nenájdu. Toto ich rozdeľuje

    0
    Srbi sú hrdý národ. To isté však možno povedať aj o ich chorvátskych susedoch (Autor: mr)

    Mohli by si vziať inšpiráciu zo slovensko-českých vzťahov. Vzájomné vzťahy medzi bývalými dvoma najväčšími štátmi bývalej Juhoslávie, teda  medzi Srbskom a Chorvátskom, nie sú ani dve dekády po vojnovom konflikte ideálne.

    Mierové a priateľské vzťahy sú pritom mimoriadne dôležité nielen pre budúci geopolitický vývoj na Balkáne, ale aj pre celú Európu.

    Chorvátsky spravodajský portál Total Croatia News vo svojom článku ´vypichol´ desiatku najpálčivejších problémov oboch republík aj s kratším popisom. Ktoré spory sú tak jablkom sváru medzi Záhrebom a Belehradom?

    Vojnové zločiny

    Najväčší, najzásadnejší a kľúčový problém, ktorého riešenie sa hľadá len ťažko. Ako v pomyselnej manželskej hádke aj tu platí, že každý má tú svoju pravdu a nazerá na problém cez svoju optiku. Svoju rolu zohráva okrem  celkovej komplexnosti aj čas. 

    „Je ťažké veriť predstave, že všetky vojnové zločiny spáchané počas konfliktu sa vyšetria, nehovoriac o tom, že každým ďalším rokom sa šanca na potrestanie vinníkov iba zmenšuje,“ píše Total Croatia News.

    Operácia Búrka

    Staré jazvy spred takmer 22 rokov pretrvávajú. V lete roku 1995 začala chorvátska armáda známu operáciu Búrka. Každoročne v auguste patrí pripomenutie si tejto udalosti k najdôležitejším ´eventom´ v chorvátskom politickom kalendári. Oslavy sú sprevádzané nielen búrlivou atmosférou, ale aj prítomnosťou politických špičiek.

    Na druhej strane to, čo považujú Chorváti za oslobodenie obsadených teritórií, Srbi považujú za etnické vyhladenie, ktorého výsledkom bol faktický koniec neuznaného štátu bosnianskych Srbov.

    Nezvestné osoby

    Na oboch stranách je stále veľa osôb, ktorých smrť nebola nikdy oficiálne potvrdená. S najväčšou pravdepodobnosťou sú súčasťou masových hrobov. Čo je však horšie, hoci mnohé takéto hroby identifikovali, stále existuje množstvo osôb, ktoré odmietajú poskytnúť informácie o presnej lokalite ďalších masových pohrebísk. 

    Bosna a Hercegovina

    Krajina, ktorá je akýmsi „nárazníkom“ medzi oboma znepriatelenými národmi. Krajina je nejednotná, pričom na území Bosny a Hercegoviny žijú Srbi, Bosniaci spolu s Chorvátmi. Aj preto má akýkoľvek chorvátsko-srbský konflikt závažné dôsledky na život krajiny, ktorá si už v minulosti musela veľa vytrpieť. 

    Národnostné menšiny

    Napriek presunom počas vojny žijú v oboch krajinách početné národnostné menšiny druhého štátu. Je preto logické, že občas robia obe krajiny ´druhoradým hosťom´ napriek.

    „Chorvátsko napríklad tvrdí, že Srbi si neplnia svoje povinnosti zabezpečiť chorvátskej menšine vzdelanie v chorvátskom jazyku. V obrátenom garde tak zase Srbi pre zmenu poukazujú na to, že srbskej menšine na území Chorvátska odopierajú právo mať nápisy v cyrilike vo verejných budovách a na úradoch v oblastiach, kde žije výrazný podiel takýchto členov národnostnej menšiny, napríklad v oblasti Vukovaru,“ informuje spomínaný portál.

    Okrem spomenutých piatich sporných bodov sú v článku menované tiež: problémy s hranicami, vzťah k EÚ, majetkové spory, vyzbrojovanie a súdne procesy týkajúce sa genocídy.

    Zaujímavé je aj vnímanie, respektíve pomenovanie vojny (1991-95).

    Kým Chorváti nazývajú ozbrojený konflikt Vojnou o vlasť, Srbsko naproti tomu operuje s odôvodnením, že išlo o vzburu Srbov žijúcich na území Chorvátska, ktorí sa cítili ohrození novými postkomunistickými lídrami Chorvátska.    

    - Reklama -