Priateľstvo Turecka s Ukrajinou. Na začiatku dorazí do Kyjeva zásielka zbraní

    0
    Ilustračné foto: Mapa (Autor: ReproFoto: youtube)

    Turecká vláda je podľa najnovších informácií ukrajinských predstaviteľov ochotná zásobovať Ukrajinu vojenským vybavením, tvrdí to aspoň ukrajinský poslanec Mustafa Dzhemilev.

    „Úprimne, pred troma dňami som osobne doručil list z tureckého ministerstva obrany ukrajinskému ministrovi obrany, v ktorom sa píše, že Turecko je ochotné zvážiť dodávky nevyhnutného vybavenia, aj keď sa v ňom bližšie neurčuje, o aké vybavenie ide. Očakáva sa, že vojenská delegácia Turecka dorazí v najbližších dňoch na Ukrajinu,“ povedal Dzhemilev.

    Dodal, že čo sa týka dodávok zbraní vyrobených v Turecku, krajina sa nemusí ohliadať na rozhodnutie Severoatlantickej aliancie.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    „Aliancia by mala schváliť dodávky zbraní, ktoré sa nachádzajú v členských krajinách NATO. Aj napriek tomu, čo sa týka zbraní vyrobených priamo v Turecku, záleží na rozhodnutí samotnej krajiny, či ich bude dodávať, alebo nie,“ dodal.

    K tomu nedávno minister pre zahraničné veci Pavlo Klimkin uviedol, že chce odštartovať rokovanie o ukončení okupácie Krymu. Rokovať by sa malo v novom formáte „Ženeva Plus“ a za účasti Turecka a medzinárodných organizácií.

    Očakáva sa, že Ukrajina nastolí otázku o ukončení ruskej okupácie Krymu počas rokovania tzv. normandskej štvorky, teda Francúzska, Ukrajiny, Ruska a Nemecka, ktoré by sa malo onedlho začať.

    autor: spa

    - Reklama -