Pri nedávnych útokoch nevedeli ochrániť ľudí, tvrdí Kotleba o činnosti polície

    0
    Milan Uhrík a Marian Kotleba (Autor: TASR)

    V marci mal byť podľa neho v Závadke nad Hronom napadnutý invalidný dôchodca cestou z práce. Po incidente mal skončiť v nemocnici.

    K sérii útokov však malo podľa zástupcov ĽSNS dôjsť v pondelok (2.4.) v Revúcej a okolí. Rómski páchatelia mali zaútočiť na lekáreň a tehlou poškodiť výklad. K vážnemu útoku však malo dôjsť vo vlaku z Jesenského do Tisovca, keď na zastávke v Rimavskej Píle zbila skupina ľudí vlakvedúcu po tom, ako im chcela skontrolovať cestovné lístky. Zbiť a zraniť mali aj rušňovodiča, ktorý sa jej po zastavení vlaku vybral na pomoc.

    V ten istý deň malo podľa Kotlebu dôjsť aj k útoku na dôchodcu – vodiča auta, a jeho dcéru – učiteľku z miestnej školy v Kameňanoch. Do auta malo pri jazde obcou naraziť bicyklom rómske dieťa. Posádka auta po tom zastavila a zavolala policajnú hliadku. Tá však podľa Kotlebu prišla až po pol hodine a dovtedy dav Rómov, ktorý sa zhromaždil na mieste, vytiahol šoféra z auta, zbil ho a zdemoloval vozidlo. “Pán aktuálne leží s krvácaním do mozgu v nemocnici,” pripomenul.

    Neschopná polícia?

    Podľa neho však zaráža absolútna neschopnosť a nečinnosť polície, ktorá pri útoku na vlakvedúcu a rušňovodiča prišla po viac ako pol hodine od ohlásenia udalosti. “Keďže si nevedela s útočiacimi poradiť, volala posily, ktoré však na miesto prišli až o ďalšiu hodinu a pol,” konštatoval.

    Ešte horšie to podľa neho bolo v Kameňanoch, kde po ohlásení útoku prišla polícia na štyroch vozidlách, napriek tomu nebola schopná upokojiť situáciu a ochrániť napadnutých ľudí od ďalších útokov.

    ĽSNS preto bude žiadať odvolanie okresných riaditeľov polície v Revúcej aj v Rimavskej Sobote. Vedenie strany sa rozhodlo, že poskytne na najbližšie dni napadnutej rodine z Kamenian ochranu. Prípady zároveň označil ako test nového ministra vnútra Tomáša Druckera (nominant Smer-SD). Šéfa rezortu chce zároveň požiadať o vysvetlenie a o výpočet opatrení, ktoré po týchto útokoch vykoná.

    Útok vo vlaku

    Podľa informácie, ktorú TASR poskytla banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Petra Kováčiková, k útoku v osobnom vlaku malo dôjsť krátko pred 14.00 h počas státia vlaku na železničnej zastávke Tisovec – Závody. “Došlo k fyzickému napadnutiu 52-ročného rušňovodiča a 51-ročnej vlakvedúcej, ktorých napadla skupina piatich osôb. Poškodení utrpeli zranenia, ktoré si vyžiadali ich práceneschopnosť,” uviedla.

    Ako dodala, obaja poškodení sa následne pred ďalšími útokmi zamkli na stanovišti rušňovodiča, pričom rušňovodič uzamkol vlak až do príchodu policajných hliadok. “To útočníkov nahnevalo, začali sa hádať, robiť vo vlaku neporiadok a poškodzovať interiér vozňa. Škody, ktoré svojim konaním spôsobili, budú vyčíslené dodatočne,” pripomenula. 

    Na mieste podľa nej zasahovali hliadky poriadkovej aj železničnej polície. Všetky podozrivé osoby sa na mieste podrobili dychovej skúške na alkohol, pričom u všetkých z nich bola zistená jeho prítomnosť. “V súčasnosti prebiehajú procesné úkony, to znamená výsluchy svedkov, poškodených, ako aj podozrivých osôb. Bližšie informácie k prípadu bude možné poskytnúť neskôr,” doplnila.

    - Reklama -