Pri izraelských útokoch zahynuli traja ľudia, hlási sýrska armáda

    0
    Izraelský vojak kráča na vojenskej základni na Izraelom kontrolovanom území Golanských výšin neďaleko hranice so Sýriou. (Autor: TASR)

    Sýrsky brigádny generál Alí Majhúb, ktorý vo štvrtok prečítal v televízii vyhlásenie o dôsledkoch náletov, uviedol, že systémy sýrskej protivzdušnej obrany zachytili “veľkú časť” izraelských úderov.

    Majhúb nespresnil, či sa medzi zabitými alebo ranenými nachádzali príslušníci iránskych síl alebo Iránom podporovaných milícií.

    Ruská armáda informovala, že Izrael vystrelil vyše 70 rakiet na iránske ciele v Sýrii a že sýrska protivzdušná obrana zostrelila vyše polovicu z nich.

    Podľa ruského ministerstva obrany 28 izraelských stíhačiek F-15 a F-16 vypálilo vo štvrtok nadránom počas dvoch hodín približne 60 rakiet vzduch-zem. Ministerstvo doplnilo aj informáciu, že Izrael tiež nasadil vyše desať taktických rakiet zem-vzduch.

    Rusko je kľúčovým spojencom sýrskeho prezidenta Bašára Asada a od roku 2015 ho podporuje svojou vlastnou leteckou operáciou v Sýrii.

    Izraelský minister obrany Avigdor Lieberman informoval, že armáda židovského štátu zasiahla “takmer všetky” iránske vojenské zariadenia v Sýrii. Zasiahnuté boli desiatky cieľov a išlo o odvetu za raketovú paľbu na izraelské pozície na Golanských výšinách. Bol to najväčší izraelský útok v Sýrii od vojny v roku 1973.

    Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) monitorujúca vojnu v Sýrii uviedla, že útoky v noci na štvrtok pripravili o život najmenej 23 ľudí, vrátane piatich sýrskych vojakov.

    SOHR dodalo, že údery zasiahli niekoľko stanovíšť sýrskych vojakov a Iránom podporovaných milícií neďaleko metropoly Damask, v strednej časti a na juhu Sýrie.

    Podľa šéfa SOHR Rámího Abdal Rahmána boli medzi piatimi zabitými sýrskymi vojakmi dvaja dôstojníci a zahynulo tiež 18 bojovníkov milícií, ale zatiaľ nie je známe, či sa medzi nimi nachádzali aj Iránci.

    Rahmán dodal, že počet obetí na životoch bude pravdepodobne ešte stúpať, lebo niekoľko ranených je v kritickom stave. 

    SOHR tiež uviedlo, že útoky sa zameriavali na predpokladané pozície libanonského hnutia Hizballáh, ako aj na oblasti, kde majú údajne pôsobisko iránski poradcovia.

    - Reklama -