Pri Kotlebovi sa dostaneme akurát tak na úroveň Ulanbátaru. Pozrite si, ako dopadol v známkovaní županov tím

    0
    Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Marián Kotleba (Autor: SITA)

    Bývalá kandidátka strany Most-Híd v minulých parlamentných voľbách to bystrickému županovi spočítala. Odvoláva sa pritom aj na hodnotenie verejných predstaviteľov, teda starostov, primátorov, štátnych zamestnancov, ale aj občanov kraja, dokopy 71 ľudí.

    Katastrofálne výsledky

    „Počas pol roka sa nám podarilo osobne hovoriť s viac ako 30 verejnými predstaviteľmi a predstaviteľkami a 7 štátnymi zamestnancami, dokonca aj desiatkou bežných obyvateľov kraja,“ píše Kosová vo svojom blogu na portáli Denníka N. Títo ľudia mali možnosť oznámkovať výsledky VÚC v rôznych oblastiach. A Kotleba so svojím tímom neobstál najlepšie, ba priam katastrofálne. „Keď M. Kotleba skončí svoje „vládnutie“, asi budeme na úrovni Ulanbátaru!“ aj takéto výroky padli na adresu známeho extrémistu na stoličke predsedu kraja. Známkovanie sa uskutočnilo v oblasti transparentnosti, bytovej problematiky, zamestnanosti a ochrany životného prostredia. Vo všetkých týchto oblastiach dostal Kotleba a jeho tím známku približujúcu sa k päťke, teda takmer prepadol. Jeho priemerná známka bola totiž 4,46.

    Miestečko pre manželku

    Noviny platené krajom? Veď to je vrchol – aj takéto názory sa zosypali na hlavu Kotlebovho predsedovania. „Jedným z najčastejších argumentov vytvárania bariér efektívnej činnosti M. Kotlebu vo vedení kraja je podľa neho fakt, že poslanci VÚC mu znemožňujú prístup k nakladaniu a prerozdeľovaniu finančných prostriedkov ich presúvaním do rezerv,“ píše Kosová.  Jeho činnosť v  rámci rozpočtu VÚC je teda sčasti transparentná, na druhej strane poslanci nemajú dosah zistiť, ako je nakladané s finančnými prostriedkami v kompetencii župana určenými na chod a prevádzku VÚC. Za transparentnosť nakladania s finančnými prostriedkami si však napokon predsa len vyslúžil najlepšiu známku, a to 3,95. Neospravedlniteľné je aj to, že Kotleba zamestnal niekoľkých rodinných príslušníkov vrátane manželky, za čo ho 80 percent ľudí ohodnotilo nedostatočnou. Frederika Kotlebová totiž pracuje v Banskobystrickej regionálne správe ciest  (BBRSC), ktorú vraj obsadili ako najvhodnejšiu kandidátku.

    Pre slušných bielych ľudí

    Horšie je to už v oblasti zamestnanosti. Je priam neuveriteľné, že Kotleba dokázal v rámci kraja vytvoriť len 75 pracovných miest na 3 až 6 mesiacov. „Program nazýva projektom regionálnej zamestnanosti, ktorý za nejasných okolností financoval z prostriedkov BBRSC,“ upozorňuje Kosová. Pritom však išlo o zamestnanie ľudí obcou v rámci aktivačných prác. Bytová problematika tiež nebola predmetom diskusie kraja. Kosová na jednej strane priznáva, že toto nie je ani tak v kompetencii VÚC, no župa možnosti na riešenie tejto otázky má. A napriek tomu, že Kotleba v predvolebnej kampani hlásal „výstavbu nájomných bytov pre slušných bielych ľudí“, skutočnosť hovorí o niečom inom, za čo si vyslúžil známku 4,79.

    Zlato, ktoré sa neblyští

    A čo životné prostredie? Ďalšia oblasť, ktorá nespadá priamo do kompetencií kraja, no ďalšia téma, ktorú by župa mohla riešiť. Kotleba sa sám v prezentácii svojej práce hrdí iba zastavením kyanidovej ťažby zlata, zabudol však povedať, že tento zákaz bol zastupiteľstvom VÚC schválený ešte pred jeho nástupom do funkcie,“ šplechla mu do očí Kosová. Tešiť sa môžeme aj na ďalšie hodnotenie, ktoré poukáže na 13 ostatných oblastí, sľubuje predsedníčka Quo Vadis.
     

    Celý blog Ingrid Kosovej si môžete prečítať  TU.

     

    - Reklama -