Prezidentský úrad nesmie obsadiť pritakávač vládnej koalície, odkazuje Mistrík a pýta sa: Vláda mala k dispozícii vyše dve miliardy eur navyše, kam sa rozplynuli?

    0
    Robert Mistrík (Autor: TASR)

    Slovenskej ekonomike sa darí. Od roku 2014 štát vybral na daniach od svojich občanov a firiem o 2,4 miliardy eur viac, ako pôvodne plánoval. Podľa prezidentského kandidáta Roberta Mistríka preto vyvstáva otázka, kam sa podeli tieto peniaze a či sa použili efektívne.

    „Dovoľte mi pozrieť sa na tento problém zoširšia. V týchto dňoch poslanci parlamentu rozhodujú aj o zavedení osobitého odvodu pre potravinové reťazce. Navrhovaný odvod má do rozpočtu priniesť ďalších dodatočných 150 miliónov ročne. Je však jasné, že tento odvod zaplatia v konečnom dôsledku zákazníci,” zdôraznil Mistrík na stredajšej tlačovej konferencii.

    Podľa odhadov by mala podľa jeho slov každá domácnosť po zavedení odvodu minúť na potraviny o 75 eur navyše za jeden rok.

    Podpredseda Spolu Jozef Mihál je presvedčený, že ide len o ďalší trik, ktorým vláda berie od občanov peniaze a tvári sa, že bojuje proti kapitalizmu. Predsedníčka výboru pre hospodárske záležitosti a poslankyňa SaS Jana Kiššová zároveň upozorňuje, že vláda dlhodobo zakrýva problémy s neefektívnym hospodárením s verejnými financiami aj v prístupe k takýmto dodatočným zdrojom. 

    Ak by sa podľa Mistríka spomínaných 2,4 miliardy využilo efektívne, dnes by sme mohli mať desiatky nových nemocníc. „Len za posledné štyri roky sme vybrali od ľudí a firiem toľko peňazí navyše, že sme za to mohli mať postavené tri špičkové nemocnice a novú nemocnicu v každom druhom okresnom meste. A ešte by ostalo na vyššie platy lekárov a sestier,“ upozornil Mistrík s tým, že v realite nepribudla ani jediná nemocnica. 

    Ak by Mistrík uspel v prezidentských voľbách, chcel by tlačiť na to, aby sa peniaze daňových poplatníkov prioritne investovali tam, kde je to najpotrebnejšie. Spomenul školstvo, zdravotníctvo či cestnú a železničnú infraštruktúru. „Aby sa nám nestávalo, že miliardy eur sa rozplynú, ale ľudia nevidia nijaké významné zlepšenie,“ objasnil. 

    „Som povolaním vedec, mám rád fakty. V pozícii prezidenta by bolo jedným z mojich cieľov, aby okolo návrhu štátneho rozpočtu vznikala každoročne silná a poctivá odborná debata,“ odkázal kandidát s podporou SaS.

    Podľa jeho slov je mimoriadne dôležité, aby úrad prezidenta neobsadil pritakávač vládnej koalície. „Inak sa to skončí tak, že nemáme ani jednu novú štátnu nemocnicu, ale máme horiace vlaky, zničené cesty a zle zaplatených učiteľov,“ uzavrel Mistrík. 

     

    - Reklama -