Prezidentské voľby v Bulharsku vyhral generál v zálohe. Inklinuje k Rusku

    0
    Rumen Radev sa stal jasným víťazom druhého kola prezidentských volieb v Bulharsku (Autor: TASR)

    Oficiálne konečné výsledky by mali vyhlásiť najneskôr do utorkového večera. Bývalý veliteľ bulharských vzdušných síl, generál v zálohe Radev by sa mal ujať funkcie prezidenta 22. januára 2017, píše agentúra DPA.

    Radev je považovaný za politika, ktorý si praje užšie vzťahy Bulharska s Ruskom. Na tlačovej konferencii pred týždňom však pred novinármi odmietol tvrdenia o tom, že spochybňuje členstvo svojej krajiny v NATO či EÚ. Radev počas kampane opakovane povedal, že by dodržal záväzky Bulharska v EÚ, vyzýval však na zrušenie sankcií voči Rusku a argumentoval, že “byť proeurópsky neznamená byť protiruský”.

    Bulharský konzervatívny premiér Bojko Borisov v nedeľu večer po zverejnení odhadov a prvých výsledkov oznámil, že budúci týždeň odstúpi z funkcie, pretože kandidátka jeho strany neuspela v prezidentských voľbách a jeho vláda stratila podporu občanov.

    Oznámenie Borisova, ktorého strana GERB (Občania za európsky rozvoj Bulharska) za posledných desať rokov vyhrala všetky celoštátne voľby, nie je prekvapením, pretože rezignáciu prisľúbil v prípade, ak Cačevová nezvíťazí vo voľbách prezidenta. Doterajší premiér tiež zdôraznil, že sa nebude snažiť o vytvorenie novej koalície v súčasnom parlamente.

    Nie je zatiaľ jasné, či sa socialisti pokúsia sformovať novú vládu za súčasných pomerov v parlamente alebo sa budú snažiť o predčasné voľby.

    - Reklama -