Prezidentské voľby 2019: Prvé výsledky. Čaputová jednoznačne vedie, druhý je Šefčovič

    0
    Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič na kombosnímke. (Autor: TASR)
    Čaputová v prvom kole získala 40,56 % hlasov, Šefčovič dostal od voličov 18,66 % hlasov. Čaputová mala náskok pred Šefčovičom vo väčšine krajov, tesnejší rozdiel medzi nimi bol napríklad v Prešovskom kraji. Volebná účasť dosiahla 48,74 %. 
     
    Do druhého kola sa nedostal Štefan Harabin, ktorý vo voľbách získal 14,34 % hlasov, za ním nasleduje Marian Kotleba, ktorý dostal 10,39 % hlasov. Päticu kandidátov uzatvára František Mikloško s 5,72 % hlasov. Do druhého kola sa nedostali ani Béla Bugár, Milan Krajniak, Eduard Chmelár, Martin Daňo, Róbert Švec, Juraj Zábojník, Ivan Zuzula, ani Bohumila Tauchmannová.
     
    Čaputová
     
    Ako po zverejnení výsledkov povedala Zuzana Čaputová, výsledky prijíma s pokorou, no napĺňajú ju nádejou a optimizmom. Chce si však počkať na reálne výsledky. Voľby podľa nej potvrdili „volanie po zmene“.
     
    „Zdá sa, že voličky a voliči si vedia predstaviť človeka, ktorý prináša iný pohľad na realitu,“ konštatovala. Šefčoviča, ktorý skončil predbežne druhý, považuje za politika, ktorý predstavuje inú politickú strana, ale drží sa faktov a priala by si ho mať v druhom kole.
     
    Harabín
     
    Po 50-percentnom zrátaní hlasov, Harabin nemá dôvod hodnotiť výsledky v polčase. Podľa neho v okrskových komisiách manipulujú voľby. „Treba nastoliť právo,“ opakoval pri otázke, či napadne výsledky volieb. Urobil všetko preto pred voľbami, „aby sa prestalo kradnúť, ľudia nezomierali na nevyliečiteľné choroby…“ Stále je presvedčený, že ide vyhrať voľby. „Prvý polčas neznamená koniec zápasu.“ Viackrát opakoval, že bude postupovať podľa práva.
     
    Šefčovič
     
    Maroš Šefčovič poďakoval ľuďom za účasť vo voľbách. „Už ráno začíname odznova, všetci začíname zo štartovej čiary. Teším sa na diskusie, ktoré nás s pani Čaputovou čakajú,“ uviedol.
     
    Znovu zopakoval, že spolu s manželkou chce odovzdať všetko pre svoju vlasť, Slovensko a budovať silné Slovensko. „V nasledujúcich dňoch budete odo mňa počuť, aké hodnoty chcem vyznávať a ako bude naša krajina vyzerať o päť, o desať rokov.
     
    Nechcem deliť ľudí na slušných a neslušných, chcem byť prezidentom s ľudskou tvárou, ktorí sa vie pobiť o svojich ľudí.“ Opäť zdôraznil že funkcia prezidenta vyžaduje skúsenosť a odvahu.

     

    Správu budeme aktualizovať.

     
     
    - Reklama -