Prezidentom Slovenskej rektorskej konferencie sa stal Rudolf Kropil

    0
    Prezident Slovenskej rektorskej konferencie Rudolf Kropil (Autor: TASR, PL.sk)

    „Slovenské vysoké školy potrebujú stabilné prostredie s väčšou mierou flexibility, a to v oblasti legislatívnej, ako aj finančnej. Zmeny k lepšiemu dosiahneme iba spoločným úsilím všetkých zainteresovaných partnerov. SRK by preto mala v tomto duchu naďalej podporovať úzku spoluprácu slovenských rektorov s rezortom,” komentoval Kropil.

    Prezidentom SRK bol Kropil už počas dvoch funkčných období, a to v rokoch 2014 až 2018. Následne pôsobil ako viceprezident konferencie.

    Za svoje priority v nasledujúcom období označil zachovanie kontinuity v činnosti SRK, modernizáciu vysokoškolskej infraštruktúry a zlepšenie podmienok slovenských vysokých škôl, zvýšenie flexibility legislatívneho prostredia a získanie podpory pre sektor vysokých škôl pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami.

    Kropil je rektorom Technickej univerzity vo Zvolene a profesorom v odbore Aplikovaná zoológia. V rámci pedagogickej činnosti je gestorom ekologických a zoologických predmetov.

    Vo vedeckovýskumnej činnosti sa špecializuje na riešenie problematiky trvalo udržateľného rozvoja, aplikovanej zoológie a ekológie lesa v prepojení na ďalšie ekonomické, lesnícke, ekologické a environmentálne disciplíny.

    Bol tiež vedúcim viacerých projektov a ako národný koordinátor riešil desať medzinárodných projektov.

    Je autorom a spoluautorom viac ako sto vedeckých a odborných prác, na ktoré zaznamenal viac ako 500 ohlasov. Radou Európskej únie bol v roku 2015 vymenovaný za člena Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru, od roku 2018 je členom jeho predsedníctva.

    Je tiež zástupcom SRK vo Výbore Európskej asociácie univerzít.

    - Reklama -