Prezidentka volila v Pezinku. Poteší ma, ak príde voliť čo najviac ľudí, uviedla

    0
    Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (uprostred) a jej dcéra Lea vhadzujú obálky do volebnej schránky vo volebnej miestnosti vo voľbách do Národnej rady SR v Pezinku 29. februára 2020. (Autor: TASR)

    „Je nesmierne dôležitý krok dať svoju názorovú pečať na to, ako sa bude Slovensko ďalej vyvíjať,” povedala Čaputová s tým, že práve túto sobotu si pripomíname 100. výročie prijatia prvej demokratickej ústavy na našom území, ktorá zaručovala všeobecné volebné právo, vrátane volebného práva žien.

    Výber politickej strany či ľudí, ktorí kandidujú, nie je podľa prezidentky výberom životného partnera.

    „Chápem, že ľudia možno nenachádzajú stopercentné stotožnenie s vybratými osobami, myslím si však, že vo voľbách si je z koho vyberať,” skonštatovala.

    Voliť podľa nej treba takých kandidátov, ktorí sa čo najviac približujú hodnotám a názorom, ktoré ľudia vnímajú ako dôležité.

    „V týchto voľbách kandiduje veľa vzdelaných a hodnotovo ukotvených ľudí,” podotkla prezidentka.

    Potešila by ju čo najvyššia volebná účasť, podotýka však, že je realista.

    Keď prišla do volebnej miestnosti v Materskej škole na Svätoplukovej v Pezinku krátko po 11.00 h, pred škôlkou stála rada ľudí.

    „Prvýkrát som pri voľbách čakala v rade. Neviem, či je to len hodinou, ktorú som si vybrala, aby som šla voliť, alebo to môže signalizovať vyššiu volebnú účasť. Veľmi by som však bola rada, aby to druhé bola pravda,” poznamenala Čaputová.

    Volebný večer strávi prezidentka so svojimi spolupracovníkmi, nechystá sa prísť do žiadnej z centrál kandidujúcich politických strán.

    „So svojimi kolegami budem priebežne hodnotiť výsledky volieb a rozprávať sa o najbližších krokoch. Priorita najbližších dní a týždňov bude zostavovanie novej vlády,” vyhlásila.

    Telefonicky plánuje kontaktovať víťaza volieb.

    To, kedy sa s ním stretne osobne, záleží podľa jej slov od spoločnej dohody.

    „Z mojej strany budem pripravená na stretnutie čo najskôr,” skonštatovala.

    Či víťaza volieb poverí zostavením vlády, podľa jej slov veľmi závisí od jeho koaličného potenciálu.

    - Reklama -