Prezidentka udelila milosť odsúdenému na dvojročný trest za zavraždenie svojho otca

    0
    Zuzana Čaputová, prezidentka SR (Autor: FB Z. Č.)

    Prezidentka pri posudzovaní žiadosti o milosť zohľadnila okrem právnych aspektov aj mimoriadne okolnosti prípadu a skutočnosť, že Bako spáchal skutok ako mladistvý, pričom od raného detstva vyrastal v prostredí domáceho násilia.

    Výkon trestu sa javí prezidentke v tomto prípade ako neúčelný.

    „Prezidentka Slovenskej republiky odpustila Dávidovi Bakovi trest odňatia slobody vo výmere dvoch rokov pod podmienkou, že odsúdený po dobu piatich rokov odo dňa udelenia milosti nespácha akýkoľvek trestný čin,“ uvádza sa v stanovisku Čaputovej.

    „Dávid Bako nebol okrem uvedeného odsúdenia doposiaľ súdne trestaný, nie je v súčasnosti trestne stíhaný a nedopustil sa žiadneho priestupku. V súčasnosti je študentom nadstavbového štúdia a vedie riadny život,“ uvádza prezidentkine stanovisko.

    Bako zavraždil svojho otca, keď mal 17 rokov, po tom, ako dlhé roky znášal psychické aj fyzické týranie jeho a jeho matky.

    Zo znaleckého dokazovania malo podľa stanoviska prezidentky vyplynúť, že bol dlhodobo vystavený extrémnemu stresu a hrubému domácemu násiliu zo strany otca.

    Odsúdený Bako mal konať skratovo pri vystupňovanom afekte, ktorý bol spôsobený vplyvom nahromadených negatívnych podnetov a okolností, ktoré sám nezavinil.

    - Reklama -