Prezidenti Srbska a Čiernej Hory vyjadrili záujem o členstvo v EÚ

    0
    Srbská zástava (Autor: APL)

    Čiernohorský prezident Milo Djukanovič počas panelovej diskusie na bezpečnostnom fóre Globsec 2019 Bratislava Forum poukázal na členstvo svojej krajiny v NATO a jej vyspelosť v porovnaní s niektorými inými krajinami ašpirujúcimi na členstvo. Podľa neho pre jeho krajinu neexistuje iná alternatíva ako členstvo v EÚ.

    Balkán by mal byť oblasťou hlavnej zodpovednosti Európy a euroatlantickej komunity, pretože je geograficky súčasťou Európy a súčasťou euroatlantického systému hodnôt. Podľa jeho slov sú na geopolitickej scéne noví hráči. Čína, Rusko a ďalší si hľadajú svoje miesto na Balkáne, a koľko z neho dostanú, závisí od toho, koľko im EÚ a NATO poskytnú. Preto Djukanovič Európsku úniu aj Severoatlantickú alianciu vyzval k aktivite v regióne Balkánu – a nie len k slovným prejavom o “otvorených dverách”.

    Djukanovič sa vyjadril aj k pôžičke, ktorú Čiernej Hore poskytla Čína na dokončenie diaľnice, v súvislosti s ktorou povedal, že krajina nemala priestor na to, aby si vybrala inú ponuku.

    Srbský prezident Aleksandar Vučič takisto potvrdil, že jeho krajina sa pripravuje na členstvo v EÚ. Srbsko však podľa jeho slov rokuje o obchodnej dohode s Eurázijskou ekonomickou úniou a chystá sa získať aj licencie na vývoz syra do Ruska a Bieloruska, čo je podľa Vučiča pre krajinu veľmi dôležité. Srbsko má podľa jeho slov dobré vzťahy s Ruskom aj Čínou a plánuje v nich pokračovať v záujme svojich občanov.

    Najväčšou prekážkou v procese prístupových rokovaní pre Srbsko je podľa prezidentových slov Kosovo, kde si situácia vyžaduje silnejšie vzájomné väzby a spoluprácu.

    Jednou z hlavných priorít bulharského predsedníctva v Rade EÚ v prvej polovici roka 2018 bola aj európska perspektíva a pripojenie krajín západného Balkánu, povedala ministerka zahraničných vecí Bulharska Ekaterina Zacharievová. Zdôraznila, že prístup do EÚ je obojstranný proces a Únia by mala dôsledne podporovať integráciu na západnom Balkáne.

    Generálna tajomníčka Rady pre regionálnu spoluprácu (RCC) Majlinda Breguová zdôraznila význam spolupráce v oblasti západného Balkánu. Úspech podľa nej závisí od úspechu hospodárstiev krajín západného Balkánu.

    “Boj proti nezamestnanosti a podpora hospodárskeho rastu zlepší situáciu na západnom Balkáne,” napísala Breguová v piatok na sociálnej sieti Twitter. Takisto je podľa nej dôležité pracovať na transformácii inštitúcií, dať naozajstnú moc právnemu štátu a udržať európsku perspektívu na popredných miestach politického programu.

     

    - Reklama -