Prezident podpísal novelu školského zákona. Zriaďovatelia budú môcť na základe novely dvakrát po sebe odmietnuť kandidáta na riaditeľa školy, ktorého navrhla rada školy

    0
    Prezident SR Andrej Kiska (Autor: sita)

    Novela tiež mení termín zápisu detí do prvého ročníka v základných školách. Zápis sa namiesto pôvodného termínu od polovice januára do polovice februára posunie na nový termín, a to od začiatku do konca apríla. Základné a stredné školy budú môcť po novom vzdelávacie štandardy využiť ako učebné osnovy. Vzdelávacie štandardy pritom vymedzujú požiadavky, ktoré majú žiaci splniť v rámci konkrétneho časového intervalu. Ak škola prevezme vzdelávacie štandardy štátneho vzdelávacieho programu ako učebné osnovy do svojho školského vzdelávacieho programu, ide o výrazné zníženie administratívnej záťaže učiteľov. Školám sa zároveň ponecháva možnosť tvorby vlastných učebných osnov jednotlivých predmetov. V prípade materských škôl bude tiež možné využiť vzdelávacie štandardy jednotlivých vzdelávacích oblastí ako učebné osnovy.

    Zmeny sa dotknú aj kontroly škôl inšpekciou

    Zmeny nastanú aj pri kontrole škôl inšpekciou. Školská inšpekcia bude môcť označovať vo svojej správe konkrétne subjekty, pri ktorých identifikovala pozitíva a negatíva. Hlavný školský inšpektor navyše bude môcť dať návrh na vyradenie školy alebo školského zariadenia zo siete, ak v nich zistí závažné nedostatky.
    Pre motivovanie odborníkov z praxe sa podľa návrhu zákona zvyšuje počet hodín týždenného úväzku zo sedem na desať, keď sa od učiteľa profesijných predmetov – odborníka z praxe nevyžaduje doplňujúce pedagogické štúdium. Toto pravidlo sa bude vzťahovať len na vyučovanie profesijných predmetov.

    Problémom je kreditový systém

    Zastupiteľský úrad musí po novom na základe zákona oznámiť ministerstvu školstva vznik zahraničnej školy na území Slovenska. Dôvodom je evidencia takýchto škôl. Ako tiež vyplýva z novely, základné školy budú mať možnosť so súhlasom zriaďovateľa zriadiť špecializovanú triedu, v ktorej by sa mali vzdelávať žiaci, ktorí nemajú predpoklad úspešne zvládnuť obsah vzdelávania príslušného ročníka. Štát bude tiež na základe novely od 1. januára 2016 prispievať školám na žiakov, ktorí sa zúčastnia v škole v prírode alebo na lyžiarskom výcviku. Problematickým bodom, ktorý zákon upravuje, je aj nastavenie kreditového systému. Slovenská komora učiteľov dlhodobo kritizuje sedemročnú platnosť kreditov, ktoré učitelia získali. Toto ustanovenie pritom podľa komory zrušila novela zákona z roku 2011 s účinnosťou od 1. januára 2013. Následne však účinnosť posunul zákon na 1. januára 2015 a neskôr na 1. januára 2016. Súčasnou novelou sa má účinnosť posunúť až na 1. január 2018. Zákon má nadobudnúť účinnosť 1. septembra 2015.


     

    - Reklama -