Prezident podľa Fica stratil právo vyberať ústavných sudcov

    0
    Ilustračná foto. (Autor: TASR)

    “V minulosti prezident pri ich výbere flagrantne porušil ústavu a ignoroval pritom aj závery medzinárodne rešpektovanej autority, akou je Benátska komisia. Nesie teda plnú zodpovednosť za krízu okolo Ústavného súdu (ÚS), ktorá v tom čase traumatizovala spoločnosť,” uviedol Fico.

    Podľa Andreja Kisku musia ísť na ÚS kvalitní a čestní ľudia. “On je ale tým posledným, ktorý by mal používať slovo čestnosť, keďže súd potvrdil, že s pomocou pozemkovej mafie neoprávnene obral o pozemok obyčajného človeka. Diskvalifikujú ho aj daňové a volebné podvody, z ktorých ho usvedčili daňové úrady a trestné orgány,” doplnil Fico.

    Prezident Kiska sa v utorok vyjadril, že podľa neho je nesmierne dôležité, aby bol Ústavný súd SR obsadený kvalitnými a čestnými sudcami, ktorí budú zárukou nezávislého a nestranného rozhodovanie. Obsadzovanie ÚS vidí ako príležitosť pre ústavných činiteľov ukázať verejnosti záujem o prinavrátenie dôvery ľudí v spravodlivosť a štát.

    Vo februári 2019 sa končí funkčné obdobie deviatim z 13 ústavných sudcov. Úlohou parlamentu bude zvoliť dvojnásobný počet kandidátov na ústavných sudcov v porovnaní s tým, koľko je voľných miest. Samotných sudcov si potom vyberie hlava štátu. Poslanci tak musia predložiť prezidentovi 18 mien.

     

    - Reklama -