Prezident Trump vysvetľoval, prečo chce boháčov vo vláde

    0
    Donald J. Trump, prezident USA (Autor: TASR)

    Niekto položil otázku: „Prečo vymenúvate bohatých ľudí do vedúcej pozície v ekonomike?”.

    Trump o ľuďoch, ako je minister obchodu Wilbur Ross, povedal, že „to je druh myslenia, ktoré chceme…, pretože reprezentujú krajinu. Nejdú po peniazoch“. Dodal, že títo (bohatí) ľudia „sa vzdali mnohého“ a zobrali funkcie v jeho vláde. Charakterizoval ich ako „veľké skvelé podnikateľské mozgy“.

    „A to je to, čo potrebujeme. To je to, čo musíme mať, aby nám svet neunikal,“ poznamenal Trump. „Nemôžeme si viac dovoliť, aby nám svet unikal. Ľúbim všetkých ľudí, bohatých i chudobných, ale v týchto špecifických pozíciách jednoducho nechcem nijakých chudobných. Nedáva to zmysel?“

    Trump v Iowe kritizoval demokratov za ich straty v tohtoročných doplňovacích voľbách do Kongresu. Kritizoval aj tlač za to, že nepredpovedala víťazstvá republikánov.

    Vláda chápe súčasné voľby, že sú dôkazom, že Američania schvaľujú Trumpovu agendu.

    Wilbur Ross bol pred vstupom do Trumpovej vlády šéfom hedžového fondu, v ktorom sa dostal k majetku za niekoľko miliárd dolárov. Minister hospodárstva Gary Cohn a minister financií Steve Mnuchin predtým pôsobili v americkej investičnej veľkobanke Goldman Sachs. Sú menej bohatí ako Ross, ale ich majetok nie je zanedbateľný. Minister zahraničných vecí Rex Tillerson prišiel do vládnej funkcie z ropnej spoločnosti Exxon. V tlači sa objavili nepotvrdené správy, že koncern mu dal na cestu za služby 180 miliónov USD (161,16 milióna eur).

    - Reklama -