Prezident: Pápež, ty sk*rvysyn, choď domov. A už sa nikdy nevracaj

    0
    Pápež František (Autor: SITA)

    Duterte sa vo svojej doterajšej politickej funkcii snažil prevažne bojovať s predajom drog, organizovanou prostitúciou a ďalšími kriminálnymi aktivitami. Na mnohých zločincov, a nielen ich, často útočil nielen prostredníctvom svojich úradných právomocí, ale aj slovne, dokonca aj vyhrážkami.

    Podľa niektorých informácií priamo z Filipín práve jeho rázne činy a používanie drsného jazyka mnohým ľuďom vyhovuje – v médiách o ňom často hovoria ako o „bacharovi“ či „Dutertem Harrym“, čo je odkaz na americký film Drsný Harry v hlavnej úlohe s Clintom Eastwoodom.

    Politikovo hrubé vyjadrovanie naozaj nepozná hraníc. To, že sa často „obúva“ do praktík skorumpovaných úradníkov a Donalda Trumpa, by už nebolo nič výnimočné, Duterte sa však veľmi nepekne vyjadroval aj na adresu čínskej vlády a dokonca aj pápeža Františka.

    V krajine, kde vládne korupcia a z ekonomického rastu profituje len veľmi malý segment populácie, je logické, že mnohí občania sú veľmi nespokojní. Títo ľudia veria, že práve Duterte, muž svojimi rivalmi označovaný za „kata“, ktorý na ostrove nastolí vládu teroru, je schopný priniesť nejakú hmatateľnú zmenu.

    „Duterte má teraz pred sebou naozaj ťažkú úlohu, v krajine, ktorú stále sužuje chudoba a veľmi zlá infraštruktúra – samotné plnenie všetkých cieľov, ktoré si počas prezidentskej kampane predsavzal, bude predstavovať veľmi ťažkú úlohu,“ myslí si analytik z BBC Jonathan Head.

    Niektoré z jeho slávnych výrokov

    „Zabudnite na ľudské práva. Ak sa dostanem do prezidentského paláca, budem postupovať presne tak, ako som pracoval na pozícii starostu. Vy, zástancovia drog, odtiaľ radšej odíďte, lebo vás zabijem. Všetkých vás utopím v Manilskom zálive, nakŕmim tam vami ryby,“ vyjadril sa o svojej dvadsaťdvaročnej skúsenosti na pozícii starostu mesta Davao, tretieho najväčšieho mesta v krajine.

    Ďalej vyhlásil, že by udelil sám sebe a členom bezpečnostných zložiek imunitu, ktorá by platila aj po opustení úradu. „Pardon udelený Rodrigovi Dutertemu za zločin niekoľkonásobnej vraždy, podpísaný Rodrigom Dutertem,“ žartoval.

    „Znásilnili všetky ženy. Bola medzi nimi aj austrálska misionárka. Videl som jej tvár. Sakra, aká škoda… Znásilnili ju, všetci sa vystriedali. Jej znásilnenie ma veľmi rozčúlilo, bola taká krásna. Hovoril som si, že starosta by mal mať prednosť,“ vyjadril sa počas svojej kampane o tom, ako sa v meste Davao v roku 1989 odohrala väzenská vzbura, v rámci ktorej sa väzni zmocnili austrálskej misionárky, ktorá v tom čase pracovala vo väznici, znásilnili ju a zavraždili.

    Po vlne kritiky tohto vyhlásenia bol nútený reagovať. Neskôr svoj komentár opísal slovami: „Tak sa skrátka vyjadrujú muži.“

    „Dostali sme sa do dopravnej zápchy. Trvalo to asi päť hodín. Pýtal som sa, prečo to trvá tak dlho, povedali, že cesta je uzavretá. Pýtal som sa teda, pre koho. Povedali mi, že príde pápež. Chcel som mu zavolať, aby som mu povedal: ´Pápež, ty sk*rvysyn, choď naspäť domov. Už sa sem nikdy nevracaj.´” Toto vyhlásil v novembri minulého roka, keď opisoval, ako sa dopravná situácia v hlavnom meste ešte zhoršila po pápežovom príchode.

    „So ženou už nie sme… Nie som však ani impotentný. Čo mám ako robiť? Mám ho nechať navždy visieť? Keď si vezmem viagru, tak sa postaví.“ Tento komentár vyslovil počas audiencie filipínskych biznismenov v apríli tohto roku. Často sa chválil aj tým, aký je zvodca. Počas svojej nedávnej kampane vyhlásil, že má dve milenky.

    - Reklama -