Prezident Kiska vymenoval sudcov. Zaželal im, aby sa stali osobnosťami

    0
    Prezident Andrej Kiska, predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Róbert Madej (Smer-SD), predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová, predsedníčka Súdnej rady Jana Bajánková a minister spravodlivosti Tomáš Borec (Smer-SD) počas vymenovania sudcov (Autor: SITA)

    Prezident Andrej Kiska dnes vymenoval 23 nových sudcov bez časového obmedzenia. Vo svojom príhovore im zaželal úspešnú, profesionálne hodnotnú kariéru nezávislých, nestranných justičných autorít, ktorých každodenný výkon súdnej moci bude vzbudzovať rešpekt a úctu. Informuje o tom oficiálna stránka prezidenta.

    „Keď som sa tu prihováral vašim kolegom pred pár mesiacmi v novembri – prvým sudcom, ktorí podobne ako vy prešli novým, prísnejším výberom kandidátov – bolo to v čase, keď sa rozhodovalo o nových pravidlách sudcovskej etiky. Ale bolo to zároveň v čase, keď sa ukázalo, že dôvera verejnosti k justícii na Slovensku je, žiaľ, rekordne nízka,“ pripomenul Kiska v príhovore. Dodal, že medzitým súdna rada nový etický kódex sudcov prijala. „Všetci slušní sudcovia, odborná verejnosť, ľudia, ktorým záleží na dobre fungujúcom a dôveryhodnom štáte, očakávajú, že kódex prispeje k vzniku účinných očistných mechanizmov vo vnútri justície. Takých, ktoré dokážu korigovať chyby aj primerane trestať individuálne zlyhania ľudí v talári,“ pokračoval prezident s tým, že najväčší význam kódexu by mal spočívať v tom, že sa stane súborom pravidiel a hodnôt, ktoré ako sudcovia budú „zdieľať a stanú sa jedným z nástrojov zvyšovania dôvery ľudí v súdnictvo a právny štát.

    Kiska takisto podotkol, že generačná výmena sudcov je dôležitou súčasťou úsilia o dôveryhodnejšie súdnictvo. „Želám si, aby ste boli generáciou sudcov, ktorá bude pri každodennom výkone povolania schopná na vysokej odbornej úrovni chrániť spravodlivosť a posilňovať právnu istotu ľudí na Slovensku. Ale ktorá nezostane len pri tom. Kríza dôvery verejnosti v spravodlivosť si vyžaduje, aby ste boli generáciou, ktorá je aktívna vo verejnej diskusii. Takou generáciou, ktorá je schopná odpovedať na nedôveru a kritiku väčšou otvorenosťou, ochotou počúvať a hľadať lepšie riešenia problémov, ktorým vaša profesia čelí,“ uviedol prezident. Zároveň novým sudcom zaželal, aby sa vo svojom poslaní stali osobnosťami, ktorých integrita bude vzorom pre všetkých v otázkach rešpektu k právu, zmyslu pre férovosť, ale aj pokory k veľkej moci, ktorá bude v ich rukách. „Aby ste prispeli k tomu, že sa o súdnictve v Slovenskej republike začne hovoriť a písať ako o ozajstnom pilieri hodnôt právneho a demokratického štátu. Držím vám pri tom palce,“ uzavrel prezident.

    Ako informoval Martin Lipták z tlačového odboru Kancelárie prezidenta, Kiska dnes prijal aj predsedníčku Najvyššieho súdu SR (NS SR) Danielu Švecovú, ktorá ho informovala o niektorých jej ďalších krokoch a plánoch v prospech efektívnejšieho pôsobenia Najvyššieho súdu. Prezident sa okrem iného zaujímal aj o názory vo vnútri NS SR na etický kódex sudcu prijatý Súdnou radou. Švecová a Kiska spolu hovorili aj o niektorých okruhoch otázok, ktoré si budú vyžadovať aj pozornosť budúceho parlamentu a vlády.

    - Reklama -