Prezident Kiska bol v Šrobárovom ústave. A toto si vymyslel pre deti

    0
    Prezident Kiska (Autor: prezident.sk)

    Ako uviedol prezident, do Šrobárovho ústavu chodil v minulosti často, lebo jeho syn Andrej mal pred rokmi problém s pľúcami. V tom čase mu rozprával a čítal množstvo rozprávok. „Tie som si pre svoje deti často vymýšľal. Najčastejšie to bola rozprávka o kozmickej lodi,“ uviedol pre TASR Kiska.

    Podľa jeho slov je dôležité, aby rodičia čítali deťom knihy. „V dnešnom pretechnizovanom svete, plnom tabletov a rôznych televíznych programov, dáva čítanie nielen samotný zážitok z kníh, ale buduje sa aj emočný vzťah. Ja si do dnešného dňa pamätám, že som ako malý chlapec ležal v posteli a otec nám čítaval z knihy rozprávku o Robinsonovi Crusoeovi,“ uviedol prezident. Výber rozprávky O Machovi a Šebestovej, ktorú prečítal deťom, zvolil zámerne. „Kniha je vtipná, milá, objavuje sa v nej aj fantázia. Mal som pocit, že to bude najlepší príbeh pre deti, ktoré sa tu liečia,“ vysvetlil Kiska.

    Deťom v Šrobárovom ústave prečítal rozprávku aj vedecký pracovník Tatranského národného parku Peter Fleischer, horský vodca, fotograf a spisovateľ Ladislav Janiga, novinárka Ingrid Janigová, riaditeľka Knižnice Vysoké Tatry Janka Kapustová, básnik Ján Bendík a herečka Viera Kučerová.

    Týždeň čítania deťom na Slovensku sa koná už po druhý raz, odštartoval v pondelok 30. mája a vyvrcholil dnes vo Vysokých Tatrách. Cieľom podujatia je vrátiť všetkých ku knihám a k spoločne prežitým rodinným chvíľam, upevniť rodinné vzťahy a životné hodnoty. Organizátori sa inšpirovali projektmi, ktoré už niekoľko rokov fungujú v susednom Poľsku či Česku. „Motto projektu Čítajme deťom 20 minút každý deň je motiváciou, aby sme z našich detí vychovali duchovne a tvorivo bohatých ľudí, prípadne sme sa o to aspoň pokúsili. Čítanie je aj cestou k tichu rodinnej intimity, komunikácii detí a rodičov, detí a starých rodičov, ale aj detí navzájom,“ uviedli organizátori. Záštitu nad podujatím prevzal prezident Andrej Kiska.

    - Reklama -