Prezident Kiska: Výber 18 kandidátov na ústavných sudcov nemožno podceniť

    0
    Andrej Kiska (Autor: TASR)

    “Ústavný súd je poslednou súdnou inštanciou na Slovensku, na ktorú sa môžu ľudia obrátiť, ak zlyhajú ostatné orgány verejnej moci. Rozhoduje tie najťažšie právne a spoločenské otázky, ktoré majú neraz aj politický rozmer,” ozrejmil prezident Andrej Kiska. Výber 18 kandidátov nemožno podľa neho podceniť. Voľba kandidátov a vymenovanie nových sudcov ÚS bude definovať jeho charakter na najbližších dvanásť rokov.

    Voľba kandidátov má byť výsledkom dialógu medzi politikmi a odborníkmi

    Prezident informoval, že sa v tejto súvislosti stretol s predstaviteľmi všetkých demokratických politických strán. “Osobne mi potvrdili, že nepochybujú o tom, že na Slovensku máme viac ako 18 plne spôsobilých kandidátov,” doplnil. Myslí si, že je dôležité, aby voľba kandidátov prebehla korektným spôsobom a aby bola výsledkom dialógu medzi politikmi a odborníkmi. Voľba má tiež umožniť zapojenie všetkých, ktorí majú zo zákona na to právo. Predkladať návrhy kandidátov na post sudcov môžu kompetentné osoby a inštitúcie do 7. januára. “To je dostatočný čas aj na rokovania, aj na dohody,” uviedol prezident.

    Kiska: “Nepokladám za vhodné, aby akýkoľvek politik hovoril o tom, že sa voľba nestihne”

    Zákon podľa neho umožňuje predkladať návrhy aj profesijným komorám, univerzitám, verejnej ochrankyni práv, či vrcholným predstaviteľom moci. S viacerými z nich sa v priebehu uplynulého týždňa stretol. “Povzbudil som ich k tomu, aby k možnosti nominovať pristupovali zodpovedne, aby hľadeli na odbornosť, ako aj charakter navrhovaných,” doplnil.  Všetky stretnutia podľa neho potvrdili to, že máme na Slovensku dostatok čestných právnikov a právničiek vo všetkých možných profesiách. “Ak niekto tvrdí opak, tak jeho záujmom nie je kvalitný a stabilizovaný ústavný súd. Preto nepokladám za vhodné, aby v tejto situácii akýkoľvek politik hovoril o tom, že sa voľba kandidátov nestihne,” ozrejmil. Parlament má podľa neho ústavnú povinnosť konať tak, aby ÚS nezostal paralyzovaný. Nevidí žiadnu prekážku, ktorá by bránila parlamentu predkladať návrhy, z ktorých by ako prezident vo februári menoval 9 ústavných sudcov.

    Funkčné obdobie deviatim z 13 ústavných sudcov končí vo februári 2019

    Prezident sa v tejto súvislosti v utorok stretol aj s predsedníčkou Súdnej rady Lenkou Praženkovou, predsedníčkou Najvyššieho súdu SR Danielou Švecovou a verejnou ochrankyňou práv Máriou Patakyovou. Minulý týždeň v stredu (14.11.) sa stretol so zástupcami právnických komôr a vo štvrtok (15.11.) s dekanmi právnických fakúlt slovenských univerzít. Už vo februári 2019 sa končí funkčné obdobie deviatim z 13 ústavných sudcov. Úlohou parlamentu bude zvoliť dvojnásobný počet kandidátov na ústavných sudcov v porovnaní s tým, koľko je voľných miest. Samotných sudcov si potom vyberie hlava štátu. Poslanci tak musia predložiť prezidentovi 18 mien.

    - Reklama -