Prezident Kiska: Ústava definuje SR ako demokratický štát, neohýbajme ju pre marketing

    0
    Andrej Kiska počas príhovoru k roku 1968 (Autor: Reprofoto/Facebook: Andrej Kiska)

    „Rok, v ktorom si pripomíname dvadsiate piate výročie vzniku Slovenskej republiky, je — žiaľ — aj rokom, v ktorom sa dôvera v spravodlivosť a právny štát otriasa v základoch. Je rokom, v ktorom verejnosť viac než v minulosti cíti, že na Slovensku právo neplatí pre všetkých rovnako a nechráni všetkých rovnako,“ uviedol Kiska. 

    Prezident poukazuje na blížiacu sa voľbu nových ústavných sudcov. “Existuje málo dôležitejších pilierov spravodlivej spoločnosti a právneho štátu, ako je ústavný súd. Preto je dôležité, aby na ňom pôsobili a rozhodovali výnimočne kvalifikovaní, morálne spôsobilí, ale tiež úplne nezávislí sudcovia a sudkyne,” zdôraznil.

    Súčasná politická reprezentácia bude podľa Kisku vyberať väčšinu sudcov a sudkýň ústavného súdu. “Ak sa nič nezmení, najbližšia príležitosť zlepšiť kvalitu ústavného súdu — a tým aj dôveru verejnosti v ochotu vedenia štátu chrániť právo a spravodlivosť — bude o dvanásť rokov, o štyri volebné obdobia. Postoj k snahám o zlepšenie výberu sudcov a sudkýň preto bude oveľa výstižnejším signálom úcty k Ústave Slovenskej republiky ako všetky slová, ktoré dnes politici ku Dňu Ústavy povedia,” vyhlásil prezident.

    Hlava štátu je presvedčená, že najlepším vyjadrením úprimnej úcty k ústave sú skutky, ktoré dôveru ľudí v spravodlivosť a právny štát na Slovensku dokážu postupne obnoviť a udržať. “Príležitostí bude v krátkom čase dostatok, napríklad keď budú zodpovední politici rozhodovať o zmenách v polícii či na ústavnom súde,” podotkol a varoval pred ohýbaním základného zákona štátu pre potreby politického marketingu.

    - Reklama -