Prezident EÚ odkazuje Britom cez nemecký bulvár: Ak nás opustíte, tak…

    0
    Donald Tusk, predseda Európskej rady (Autor: SITA)

    Ak sa 23. júna Briti v referende vyslovia za odchod z Európskej únie, krajinu čaká sedem rokov neistoty. A nielen to. „Samotné rozviazanie všetkých zmluvných vzťahov bude trvať dva roky. Každý z ďalších 27 členských štátov a aj Európsky parlament budú musieť odsúhlasiť podmienky premeny EÚ,“ píše nemecký denník. Rozhovor s Donaldom Tuskom v plnom znení vyjde v tomto denníku v pondelok.

    Upútavku nemeckého denníka Bild si môžete v nemčine prečítať TU


    Server britského denníka The Guardian k tomu dodáva, že vôbec nie je isté, či všetky členské štáty EÚ schvália podmienky odchodu ostrovného kráľovstva z EÚ. Aj keby si občania Veľkej Británie naozaj priali odchod svojej krajiny z EÚ, ešte to neznamená, že dvadsaťsedem členských štátov bez problémov odhlasuje podmienky, za ktorých by mohli Briti opustiť spoločný európsky voľný trh.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU


    Definitívne odpútanie Londýna od Bruselu by mohlo podľa Tuska zabrať sedem rokov. Britský konzervatívny premiér David Cameron hovorí dokonca o celých desiatich rokoch neistoty. Apeluje preto na svojich spoluobčanov, aby hlasovali za zotrvanie Veľkej Británie v EÚ. Nemecká kancelárka Angela Merkelová už dala najavo, že pri odchode z EÚ poklesne vplyv Británie na dianie na kontinente. Jej občania nemôžu očakávať, že by sa nič nezmenilo.

    - Reklama -