Prezident Chmelár? Svojim priaznivcom poslal odkaz

    0
    Eduard Chmelár, politický analytik (Autor: Archív Eduarda Chmelára)
    Chmelár sa v úvode svojho piatkového ranného statusu poďakoval všetkým, ktorí mu napísali maily a správy, a ospravedlnil sa, že nestíha odpovedať všetkým. Ešte v utorok analytik vyzval ľudí, aby boli aktívni a podporili ho, ak chcú dosiahnuť zmenu na prezidentskom poste. 
     
    „Ďakujem vám za tú nečakanú záplavu priazne, ktorá ma ohromila a ktorá zaväzuje. To nie je žiadne klišé. Nikdy v živote som nedostal toľko mailov v jeden deň. Chcel som odpovedať každému jednému, ale po prvej stovke som rezignoval, nejde to. Prosím o prepáčenie a trpezlivosť, všetkých záujemcov o akúkoľvek pomoc, aktivistov a dobrovoľníkov budem postupne kontaktovať,“ napísal priaznivcom, ktorých má len na Facebooku vyše 24-tisíc. 
     
    Analytik priznáva, že pred zverejnením predošlého statusu o tom, že zvažuje kandidatúru bol plný pochybností, či je to tá správna cesta. Na útoky médií, pred ktorými varujú niektorí jeho fanúšikovia, Chmelár podľa vlastných slov neskočí. Nechce vraj žiadne zápasy s mediálnym priestorom ani hádkami s politickými oponentmi. 
     
    „Ak vstúpim do boja o prezidentský palác, nebudem míňať energiu na šarvátky s novinármi a nebudem sústreďovať pozornosť na hádky s politickými protivníkmi. Chcem, aby ste pochopili aj vy, že niečo iné je byť komentátorom politického diania a niečo iné snažiť sa získať mandát na zmenu. Chcem vrátiť do politiky obsah a v diskusii o funkcii prezidenta republiky sa koncentrovať na to, čo má hlava štátu naozaj v náplni práce, pretože my sme tu v uplynulých rokoch riešili všetko možné, len nie reálny výkon jeho právomocí,“ píše Chmelár. 
     
    Podľa analytika si dnes väčšina ľudí na Slovensku po skúsenostiach z uplynulého štvrťstoročia myslí, že prezident má za úlohu iba reprezentovať, teda dobre vyzerať a slušne sa správať. 
     
    „Mnohí ani len netušia, že niektoré právomoci prezident vôbec nevykonáva alebo nevyužíva, že silná osobnosť v tomto úrade vie ovplyvniť smerovanie štátu viac ako akýkoľvek iný štátny orgán. Ja viem, že vás zaujíma strašne veľa vecí: aký je môj názor na migráciu, na homosexuálne manželstvá, na očkovanie a na umelé prerušenie tehotenstva (a postupne vám na všetky odpoviem),“ píše Chmelár a dodáva, že takéto otázky majú podobný zmysel, ako pýtať sa ho, čo si myslí o mimozemšťanoch. 
     
    Diskusia by sa mala podľa analytika konečne zamerať na to, čo prezident dokáže ovplyvniť. „Ak sa mi podarí posunúť diskusiu z čisto bulvárnej prehliadky kandidátov do hodnotovej polemiky o postavení prezidenta v našom ústavnom systéme, ak sa s vami budem môcť rozprávať o tom, čo navrhujem a nie o tom, čo si myslím o tom druhom, ak sa sústredíme na podstatné témy a nie na banality, či mám rád naše krásne Slovensko, halušky a folklór, potom bude mať moja misia hlbší zmysel. Potom sa nám spolu podarí niečo významné,“ uzatvára Eduard Chmelár. 
     
    - Reklama -