Prevratná zmena v Číne vzhľadom na ľudské práva. Pozrite sa, kde…

    0
    Ilustračná fotografia. (Autor: SITA)
    Čínska vláda sa oficiálne rozhodla priznať približne 13 miliónom neregistrovaných ľudí všetky práva čínskych občanov. Ide o tých, ktorí sa v čase politiky jedného dieťaťa narodili ako druhí, čo bolo v protiklade s vtedajším zákonom, a mnohé z týchto detí tak skončili ako siroty či bezdomovci bez dokladov.
     
    Ľudia, ktorí nevlastnili registračné dokumenty, tak nemali základné práva, nemohli voliť, cestovať, uzatvárať sobáše, získať prácu a dokonca ani otvoriť si bankový účet. Čínska vláda sa ich tak snaží spätne odškodniť a priznať im všetko, čo im bolo odopreté.
     
    Od politiky jedného dieťaťa začala Čína pomaly upúšťať v roku 2013. Vtedy bolo rodinám, ktoré mali iba jedináčikov, povolené požiadať o povolenie na druhé dieťa.
     
    Celý text si môžete prečítať TU
     
    Úplná zmena však prišla až tento rok v októbri, keď sa Čína rozhodla nájsť „liek na starnutie svojej populácie“ v rámci poslednej päťročnice, ktorej cieľom je technologický, vedecký a predovšetkým ekonomický pokrok a zdvojnásobenie HDP v porovnaní s rokom 2010.
     
    Spolu s tým oznámili čínske úrady, že dôjde k zlúčeniu dvoch rôznych druhov zdravotného poistenia, ktoré Číňanov rozlišuje podľa toho, či sú obyvateľmi miest alebo dedín. Každý by mal tak mať k dispozícii mestskú lekársku starostlivosť, ktorá je na oveľa vyššej úrovni ako vidiecka.
    Takmer každý občan Číny má možnosť získať zdravotné poistenie, stále si však musí doplácať veľké sumy z vlastného vrecka, najmä v prípade závažných ochorení, akým je napríklad rakovina.
     
    autor: spa
     
    - Reklama -