Prevratná správa z blízkovýchodného bojiska. Nemci v radoch Islamského štátu mučia väzňov

    0
    Ilustračná fotografia - ISIS (Autor: ReproFoto: youtube)

    Členovia jednotky majú na starosti zatýkanie a výsluchy dezertérov a opozície. Sami seba nazývajú „vojaci búrky“. Informácie o existencii skupiny zloženej z džihádistov s nemeckým občianstvom sa dostali do médií vďaka prepisom výsluchov džihádistov nemeckou políciou.

    Džihádista, vystupujúci pod vymysleným menom Nils D, vycestoval do Sýrie v roku 2013 a bol nemeckými orgánmi zatknutý  minulý rok. Počas svojho pôsobenia v radoch Islamského štátu bol svedkom mnohých mučení a popráv vrátane ukrižovania bývalého veliteľa IS.

    V Sýrii Nils D strávil trinásť mesiacov, z ktorých osem bol členom jednotky, ktorú nemecký generálny prokurátor označil ako „oddelenie vnútornej bezpečnosti“ Islamského štátu. Nils D však popiera, že by sa on sám osobne zúčastnil na mučení a popravách. Tvrdí iba, že sa zúčastnil na pätnástich až dvadsiatich zatýkaniach, počas ktorých pôsobil ako informátor. Ako však napísal nemecký denník Süddeutsche Zeitung, v jeho mobilnom telefóne našli  fotografiu, na ktorej mieri na hlavu väzňa zbraňou. Vyšetrovateľom  zadržaný nemecký džihádista oznámil, že členom spomínanej jednotky je aj ďalší nemecký občan.

    Pôvodný článok v angličtine nájdete TU.

    - Reklama -